Search
Close this search box.

БИЛТЕН НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ ФОЧА: ИЗВРШНА ВЛАСТ РАДИЛА САВЈЕСНО, ОДГОВОРНО И ЈАВНО

Билтен начелника општине Фоча у коме грађани могу сагледати резултате рада из претходне двије године изашао је из штампе.

Билтен обухвата све информације о буџету општине, утрошку средстава, запошљавању, инфраструктури, пројектима који су реализовани и који су у току или плану реализације за наредни период на подручју општине Фоча.

На локалним изборима 2012.године, са 6 252 гласа, грађани Фоче подржали су кандидатуру Радисава Машића за начелника општине. Од тада су прошле двије године, а Машић каже да је сматрао својом обавезом да грађане обавијести шта је у претходном периоду урађено.

Истиче да је по доласку на власт, у општинском буџету затекао тешко финансијско стање, дугове по различитим основама, тако да се у 2013. годину, према његовим ријечима, ушло са 50 одсто унапријед потрошеног буџета.

-У таквој, изузетно тешкој фиансијској ситуацији, опредијелили смо се за политику која је имала три важна циља: стабилизацију буџета, социјалну осјетљивост и политику отворености како према Влади РС, тако и према ресорним министарствима БиХ и Федерације БиХ. Наше опредјељење било је да расположивим буџетским средтсвима јачамо општинске институције и да улажемо у локалну инфраструктуру, а да средства за све најзначајније пројекте развојног карактера тражимо и налазимо у додатним изворима, пројектима владиних, невладиних и међународних организација-наводи се у билтену начелника општине Радисава Машића.

Општинска власт успјела је да за половину мандата, који им је повјерен, стабилизује буџет, значајно унаприједи пољопривреду, инфраструктуру, социјалну политику, спорт, културу, помогне омладини кроз пројекте, отплати 3,9 милиона дуга по различитим основама, отвори перспекетиву већем запошљавању, што потврђује податак да је тренутно на евиденцији Завода за запошљавање 3 449 незапослених, а 3 630 запослених Фочака.

-За подстицај запошљавању из буџета смо издвојили 200 000 марака и обезбиједили запослење 40 нових радника, путем Завода за запошљавање обезбијеђени су подстицаји за самозапошљавање и на тај начин отворено је тридесетак нових радних мјеста, кроз пројекте невладиних организација обезбијеђен је посао за 16 младих незапослених лица из социјално ојетљивих категорија. Издвојена су средства за приправнике међу којима су дјеца погинулих бораца, током двије године одобрено је укупно 430 стипендија, а за те намјене издвојено је више од 300 000 марака-стоји у билтену начелника општина.

За подстицај развоју пољопивреде општина Фоча издвојила је више од 200 000 марака.

-Отворили смо Регионални сабирни центар за млијеко за подручје Горњег Подриња и у свим мјесним заједницама обезбиједили лактофризе, у већини пројеката из области пољопривреде које су реализиовале владине и невладине организације општине је учествовала са 20-30 одсто средстава. Помогли смо обнову пута за фарму „Златни бор“ на Заваиту у коју су власници уложили више од 200 000 марака-стоји у билтену начелника.

Током протекле двије године општина Фоча издвојила је значајна средства за унапријеђење живота становништва у свим градским и приградским мјесним заједницама. Урађена је санација и оправка 32 локална и некатегорисана пута, асфалтирано 26 улица у граду и приградским насељима. Обновљена је расвјета, обезбијеђено уредно снабдијевање струјом и водом, а Машић наглашава да ће се такав тренд наставити.

Општина је увела и градски превоз, међуградску линију Фоча-Бања Лука, обезбиједила бесплатан превоз за ученике, купила комунално возило “вома”, обновила емисиони систем Радио Фоче…

Када су у питању социјалне категорије, актуелна власт већ двије године обезбијеђује огрев за најугроженије породице, једнократнну новчану помоћ за пензионере, пакете хуманитарне помоћи. За вантјелесну оплодњу у протекле двије године издвојено је 42 500 марака, а финансијска помоћ била је намијењена за десет младих брачних парова. Поред тога, издвајају се значајна средства за подизање наталитета на подручју општине.

У билтену начелника Машића наглашава се да је у оквиру збрињавања и одрживог повратка избјеглих и расељених лица завршена електрификација села Кремин у МЗ Козја Лука, као и бројних других села, санирано 30 кућа за повратнике, а додијељено им је и девет пољопривредних машина.

Посебну бригу општинска власт протеклих 36 мјесеци посветила је спорту, омладини, култури. Све спортске и културне манифестације одржане су на високом нивоу.

Кроз сарадњу са Владом РС, министарствима БиХ и ФБИХ општина је обезбиједила више значајних пројеката и инвестиција међу којима су пројекат реконструкције градске водоводне и канализационе мреже, изградња двије зграде са 22 стамбене јединице за борачке категорије, наставак изградње друге фазе студентског дома и адаптација зграде за Богословски факултет, изграђена је сточна пијаца, асфалтиране бројне градске улице, помоћ у изградњи и санацији вјерских објеката и многи други пројекти у облсти туризма и инфраструктуре. Укупна вриједност ових пројеката је око 15 милиона марака.

Динамика обезбјеђења средстава из других и сопствених извора биће настављена и у наредној години у којој ће, како се наводи у билтену, општинска власт реализовати бројне и већ одобрене пројекте као што су: енергетска ефикаснот Универзитетске болнице Фоча, изгардња 12 стамбених јединица за расељене српске породице у насељу Бараковац, изградња 38 кућа за повратнике и расељење особе од којих је 25 за Бошњаке, 13 за Србе.

Влада РС пренијела је у власништво општини Фоча објекте и простор бивше војне касарне „Ливаде“ и објекат „Нова енергана Брод“. Општинска власт ове објекте види као велику шансу за нове инвестиције.

-Простор и објекте „Ливаде“ понудићемо по наповољнијим условима заинтересованим инвеститорима уз обавезу запошљавања нових радника, а неизграђену Енергану инвеститорима који ће обезбиједити топлификацију града-наводи се у билтену началеник Машића.

Машић поручује да се извршна власт током двије године вођења општине Фоча према друштвеној имовини и буџетским средствима односила домаћински, савјесно, одговорно и јавно и да ће се тако понашати и убудуће.

-Године пред нама доносе нова искушења, изазове и тешкоће. Ако нас окупља истинска жеља да младим генерацијама обезбиједимо будућност у Фочи, све препреке ћемо лакше премостити-закључује се у билтену начелника Машића.

Билтен начелника општине Фоча достављен је одборницима локалног парламента, предсједницима мјесних заједница и свим заинтересованим грађанима.

Поделите: