Search
Close this search box.

КРЕАТИВНА ЕКОЛОШКА РАДИОНИЦА У ОШ „СВЕТИ САВА“ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ОДРЖИВИ ПРЕКОГРАНИЧНИ РАЗВОЈ ОПШТИНА ФОЧА И ПЛУЖИНЕ“

Креативна еколошка радионица на којој су ученици и родитељи заједно израђивали новогодишње украсе од рециклираних материјала одржана је у ОШ „Свети Сава“, у склопу пројекта „Одрживи прекогранични развој општина Фоча и Плужине“.

 Ученици, другог разреда школе, који су чланови секције „Кутак за креативни тренутак“ заједно са својим мајкама правили су новогодишње јелке и занимљиве украсе који ће ускоро бити изложени на продајној изложби у школи, као и на Сајму креативаца на Градском тргу, који ће половином децембра мјесеца организовати Туристичка организација општине Фоча.

 -Убрзо ће бити продајна изложба, па смо укључили и родтитеље како би помогли дјеци да што успјешније направе украсе. Радови се праве од старог папира, цедеова, шпаге и других материјала. Често организујемо ове радионице, дјеца воле креативан рад, али и родитељи-каже Наташа Вукадин учитељица и руководилац секције Кутак за креативни тренутак у ОШ „Свети Сава“.

 Ученици су уживали израђујући необичне празничне украсе, а њихове мајке су се зачас вратиле у дјетињство и присјетиле старог доброг времена.

 -Правим јелку и украсе за јелку који ће бити изложении продаваћемо их да зарадимо новац за забаву за крај школске године-каже ученица Јелена Живановић.

 Мајка Слађана Матовић каже да овакве радионице код дјеце подстичу креативност, жељу за цртањем и стварањем.

 -На овај начин код њих се јавља све већа потреба за цртањем, а ми смо ту да им помогнемо, што је још боље, јер се и ослободе. Правимо кугле, јелке, звјездице, бојимо, фарбамо, сушимо да бисмо добили финалне производе-каже Матовићева.

 Пројектни службеник у општини Фоча, Сања Млађеновић,каже да је ово само једна у низу радионица које се одржавају у склопу јавне кампање чији је циљ заштита животне средине и подизање еколошке свијести.

 -Родитељи и дјеца праве новогодишње еко украсе од рециклираних материјала. Ово је показатељ да рециклажа може да буде забавна и корисна и за дјецу и за родитеље. Сљедећа радионица, слична овој, биће одржана наредне седмице у Дјечијем вртићу „Чика Јова Змај“ и сви ови предмети биће представљени јавности кроз сајмове и продајне изложбе-рекла је Млађеновићева.

 Радионицу је подржала општина Фоча средствима из пројекта „Одрживи прекогранични развој општина Фоча и Плужине“, који проводе ове двије локалне заједнице, а финансира ЕУ преко ИПА фондова.

Поделите: