Search
Close this search box.

НОВОГОДИШЊИМ САЈМОМ КРЕАТИВАЦА ПОЧЕЛЕ ЈАНУАРСКЕ ДУХОВНО-КУЛТУРНЕ СВЕЧАНОСТИ

 На градском тргу у Фочи, на изложбено-продајном сајму, производима за декорацију и практичну примјену, али и љекобиљем и одјевним предметима, представило се четрнаест фочанских креативаца. Отварањем Другог новогодишњег сајма, почеле су Јануарске духовно-културне свечаности.

На једном од штандова и кућна радиност породице Владичић. Бојана, са родитељима представила је бројне производе угодне тијелу и души настали од биљака и осталих производа којих је у изобиљу на планинама око Фоче.

-У питању су планински производи, чајеви, ручно рађени сапуни, мелеми, купаца има свако пронађе нешто за сопствено задовољство-каже Бојана Владичић.

Украсне и одјевне предмете од вуне и осталих природних плетива, вриједне фочанске домаћице на сајму су представиле по старим препознатљивим шемама израде.

-Све своје производе правим од природних материјала, производи су разноврсни, а увијек се потрудим да нешто необично има-каже Драгиња Ђуровић.

У кућној радиности и препознатљиви производи од дрвета.

-Овдје смо данас изложили плоске. дуборез рађене иконе-каже Гордана Матовић.

За топлину породичног амбијената,угоститељских и пословних просторија ту су лустери и лампе.

-Материјали су канапа и плетива, када се повежу настају симпатиче лампе и лустери који су украс сваког дома и који се могу добити по приступачним цијенама у различитим величинама-каже Фочак Драган Крунић.

И школарци су излагали, дјеца и млади са потешкоћама у развоју. Имају своје купце који најчешће њихове производе купују за поклоне.

Велиборка Јојић из хобија ради украсне флаше, кутије ,корпе, накит. Истиче да Фочи недостаје сувенирница.

-Ми немамо гдје, самостално не можемо јер нам се то не исплати. Једино рјешење је отварање сувенирнице-каже Јојићева.

Љепосава Ђајић директор Туристичке организације Фоча каже да је други новогодишњи сајам оправдао очекивања.

-У односу на прошли, на овогодшњем Сајму креативаца више је излагача. Чини ми се да се и креативност раширила. Ми се искрено надамо да креативност неће јењаватии поред тога што недостаје сувенирница, коју ћемо покушати да оснујемо-рекла је Ђајићева.

Идеју за отварање сувенирнице локална администрација ће покушати реализовати кроз пројекат прекограничне сарадње.

-Поред сувенирнице, у пословном простору у центру града  планирамо и инфо пулт са модерним инетерактивним излогом. Све док не буду одобрена средства не можемо са сигурношћу тврдити да ће бити и реализовано.Али активности се воде у том  смјеру-рекла је Раденка Срндовић, замјеник начелника општине.

Организатори Општина Фоча и Туристичка организација вјерују да ће сајам бити подстрек да што више Фочака употријеби своја креативна чула.

Поделите: