Search
Close this search box.

Божићним концертом засијала радост највеселијег хришћанског празника

Традиционални Божићни концерт на којем су наступили дјечији и први аснамбли КУД-а „Вила“, етно група „Плави невени“, дјечији ансамбл, двојничари и етно група КУД-а „Фоча“ и народни гуслар Милорад Чанчар Чаруга одржан је у Центру за културу и информисање. Концерт, чији је организатор општина Фоча, одржан је у оквиру „Јануарских духовних и културних свечаности“.

Да “нема дана без очињег вида нити праве славе без Божића” показали су фочански пјевачи, фолклораши, двојничари и гуслари који су на позорницу Центра за културу донијели прегршт радости уочи највеселијег празника, рођења Христа Спаситеља.

У занимљивом програму у којем су приказани традиција, обичаји, богатство народних ношњи и звука народне и етно музике, одјекивала је једна пјесма, пјесма о Божићу, благом дану. Публику су кореографијом “Македонија” одушевили, али и разиграли чланови КУД-а “Вила”. Кажу да су кроз игру заједно са својим суграђанима клицали о Божићу и ради Божића.

-Вечерас смо сви заједно уживали, како и публика, тако и ми играјући. Ово је наш допринос концерту, али и радовање предстојећем празнику Божићу-рекла је Огњенка Чанчар, члан КУД-а “Вила”.

Најљепше игре, али и пјесме у сусрет Божићу заиграли, запјевали и засвирали су и чланови КУД-а Фоча. Игре из Ниша, кореографија професорице Славице Михаиловић, који су извели фоклораши задивиле су присутне, а распјевали су их етно група, двојничари и мушка изворна група “Огњиште”.

-Ми смо вечерас пјевали три пјесме, “Везак је везла”, “Дјева Марија” и “Мјесечина” и на тај начин смо се кроз пјесму потрудили да увеличамо најрадоснији хришћански празник-рекла је Јелена Ного, члан етно групе КУД-а Фоча.

Божићу су запјевали и пјевачка група “Плави невени”. Члан групе Анђелић Милојка каже да им је жеља да некадашње обичаје приближе младим генерацијама, како никада не би пали у заборав.

-Пјевали смо о Божићу и као дјеца, а ево и данас, и све тако их преносимо не бисмо ли повукли и нашу омладину да то наставе послије нас, да се не губе ови наши лијепи обичаји-каже Анђелићева.

Директор Центра за културу и информисање, Владимир Пантовић, каже да организатори концерта, међу којима је и ова установа, настоје да се у Фочи очува традиција радовања Божићу и његује културно насљеђе.

-Настојимо да из године у годину обогатимо програм наступима свих аматерских културно-умјетничких друштава, соло пјевача и појединаца. То је задатак и наш и свих тих друштава. Честитајући свим вјерницима наступајући празник, вјерујем да ће сви ти наши задаци бити испуњени у неком наредном периоду- истакао је Пантовић.

Божићним концертом засијала је радост празника рођења Спаситеља свијета, испунила сва срца присутних, као и свих Фочака који рођење Сина Божијег дочекују са радошћу, вјером, надом и љубављу.

 

Поделите: