Search
Close this search box.

КРОВ НАД ГЛАВОМ ЗА 11 СРПСКИХ ПОРОДИЦА

За једанаест расељених породица српске националности са подручја општине Фоча изграђене су куће, укупне инвестиционе вриједности 313 150 марака, чиме је трајно ријешен проблем њиховог стамбеног збрињавања.

Куће за расељено српско становништво са подручја општине Фоча грађене су на принципу дислокације, тако што су корисници купили земљиште на жељеној локацији, а Министарство за избјегла и расељена лица Владе Републике Српске, из програма ОПЕКА, изградило је ове стамбене објекте.

По једна кућа изграђена је у насељима Хумско и Кутима, по двије куће у Миљевини и Годијену док су у граду стамбено збринуте четири породице.

Велемир Симовић, прије рата је живио у Јабуци. Од када му је кућа запаљена живи у алтернативном смјештају. Нови кров над главом добио је насељу Лазарево.

-Када сам напустио Јабуку, све до данас сам живио у алтернативном смјештају. Данас су ми уручени кључевиод куће, у којој ћу становати са супругом и двоје дјеце-рекао је Симовић.

Куће су изграђене за породице које су биле смјештене у алтернативном смјештају или у становима који су у општинском власништву, појаснио је Ранко Владичић, шеф канцеларије ОМИ Фоча.

-Породице су изабране из алтернативног смјештаја или су живјели у становима чији је власник општина. По коначном обрачуну укупна инвестициона вриједност изграђених кућа је 313 150 марака, у просјеку по 28.000 марака по једном објекту-рекао је Владичић.

У току ове године Министарство избјеглих и расељених лица Владе Републике Српске планира да, у оквиру програма ”Саб”, за који су обезбијеђена кредитна средства од Европске банке за развој, направи још 20 кућа за расељене породице српске националности.

Поделите: