Search
Close this search box.

ПОХВАЛЕ ОПШТИНИ ФОЧА ЗА УСПЈЕШНУ РЕАЛИЗАЦИЈУ АКТИВНОСТИ НА ПРОЈЕКТУ „ПОДРШКА ТРАЈНИМ РЈЕШЕЊИМА РЕВИДИРАНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА ПРОВЕДБУ АНЕКСА VII ДЕЈТОНСКОГ МИРОВНОГ СПОРАЗУМА“

Захваљујући пројекту „Подршка трајним рјешењима Ревидиране стратегије за проведбу Анекса VII Дејтонског мировног споразума“ до сада је на подручју општине Фоча урађено много активности међу којима су санација три стамбене јединице за три избјегле и расељене породице, подјела 15 пакета економске подршке за више корисника у виду пољопривредних машина,  пластеника, јуница, алата, а додијељена су и сјемена пшенице за јесењу сјетву за 11 породица. Директни корисници су повратници и избјегла и расељена лица.

Представници УНХЦР-а и УНИЦЕФ-а, као и  невладине организације Хилфсверк Аустрија Интернешенел похвалили су општину Фоча за до сада спроведене активности у оквиру овог пројекта који ове организације, осим у овој локалној заједници, проводе у десет општина БиХ у наредне три године.

Према ријечима Горане Подинић,представнице организације Хилфсверк Аустрија Интернешенел,пројекат има за циљ обезбјеђивање  адекватних трајних рјешења за најугроженије породице расељених лица, мањинских повратника и жена-жртава рата кроз тимски рад и сарадњу локалних власти, мјесних заједница и пројектних партнера. Подинићева је рекла да је у првој години провођења пројекта урађено много на подручју фочанске општине:

-Иддентификоване су породице, извршили смо обиласке 30 породица за становање иисто толико за економску подршку.Изграђене су три стамбене јединице, за двије повратничке иједну расељену породицу. Све три стамбене јединице имају и пратећу инфраструктуру,  тако да је у мјесној заједници Козја Лукасаниран и водовод за једну стамбену јединицу,чиме је створена могућност за прикључење још десет домаћинстава на тај водовод. Проведена је иекономска подршка, додијељени су пакети економске одрживости, за повратнике ирасељена лица у складу са циљевима пројекта-навела је Подинићева.

Она је додала да се пројектне активности на подручју Фоче настављају и током ове и наредне године.

-Сљедећа пројектна активност јесте прикупљање листе потенцијалних корисника, излазак на терен иидентификација до коначне реализације, а пројектне активности настављају се чим временске прилике то дозволе. Сви корисници су врло задовољни, што је најважније, а ми смо задовољни радом представника општине Фоча, удружења и свих учесника пројекта-рекла је Подинићева.

Општина Фоча у овај значајан пројекат укључила се оснивањем тимова састављених од представника власти, организација цивилног друштва и партнерских организација који анализирају стање, идентификују најугроженије породице из социјалних, избјеглих и расељених категорија. Формирана је Комисија за социјалну заштиту иинклузију, као и тим за провођење пројектних активности. У Комисији кажу дасу задовољни пројектом и подршком коју имају од импелементатора.

-Похваљујем партнере у овом пројекту који су директно укључени. Овај пројекат је кренуо у другој половини прошле године, интензивирање креће у овој години. До сада смо реализовали бвријне активноти, а у наредној години очекујем још више обновљених објеката, још више подјела различитих врста помоћи, као ивише активности од саме Комисије-рекла је Драгица Кулић, предјседник Комисије за социјалну заштиту иинклузију општине Фоча.

Укупна вриједност пројекта је 8.107.500 еура, од чега је седам милиона финансирала ЕУ путем ИПА 2012. Преостала средства од 1.107.500 еура осигурао је УНХЦР.

Партнери на пројекту који се проводи од 2014. до 2016.године су Развојни програм Уједињених нација (УНДП), Фонд Уједињених нација за дјецу (УНИЦЕФ), Међународна организација за миграције (ИОМ), Хилфсверк Аустрија Интернешенел (ХВА), Босански хуманитарни логистички сервис (БХЛС), Фондација локалне демократије (ФЛД) и Ваша права БиХ (ВП),  као и власти БиХ на свим нивоима.

Поред општине Фоча, у пројекат су по приоритетима укључене још четири општине у Републици Српској, Бијељина, Дервента, Градишка и Приједор, као и општине Босански Петровац Маглај, Живинице, град Мостар и Брчко Дистрикт.

Поделите: