Search
Close this search box.

ПРОМОВИСАНА МОНОГРАФИЈА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА И ЦИВИЛА ФОЧЕ У ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОМ РАТУ

„Монографија погинулих бораца и цивила у одбрамбено-отаџбинском рату општине Фоча“ чији је издавач општинска Борачка организација промовисана је синоћ у Центру за културу и информисање, уочи Дана РС. На више од три стотине страна нашло се више од 500 имена и фотографија фочанских бораца и цивила који су уградили животе у стварање РС.

На изради Монографије радили су команданти фочанске бригаде и бројни стручни сарадници, новинари, фотографи, монтажери и сниматељи. Од 2005. године волонтерским радом прикупљали су податке о погинулим фочанским Србима. Монографија је 2007.године завршена и припремљена за штампу у електронској форми, али због недостатка средстава овај пројекат је стао. Прошле године за њено штампање из буџета општине издвојено је 7 000 марака.

У првом дијелу књиге наведени су узроци рата и одоговор и организација ове општине на те узроке, у другом дијелу налазе се подаци и фотографије око 400 погинулих бораца, а послије тога и списак погинулих цивила, међу којима су и дјеца, чије су фотографије уврштене. У трећем дијелу је описано НАТО бомбардовање у Фочи, са свим посљедицама и фотографијама порушених објеката.

Начелник општине Фоча Радисав Машић, који је и уредник Монографије, каже да ово издање представља књигу задушницу, која ће се попут Библије чувати у свакој кући и бити драгоцјена.

-Ми смо ову књигу припремили поводом дана РС, а ово је књига коју смо посветили свим нашим борцима и цивилима који су страдали у рату и на овај начин се одужујемо успомени на њих. Ово је књига помирења у којој ћемо сваког погинулог борца и цивила описати и ово је наш допринос њиховим страдањима-рекао је Машић.

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Милош Томовић истакао је да је ова књига “један од споменика у записивању историје”, те да је обавеза ове организације да чува трајну успомену на погинуле саборце.

-Ово много значи породицама погинулих бораца, нама као организацији а и свим саборцима, јер су добили још један трајан спиоменик и још једном је потврђено како је настала РС, ко је за њу дао живот , а самим тим са овом књигом је записана и историја за сва времена што се тиче Фоче-рекао је Томовић.

Некадашњи командант фочанске бригаде, генерал у пензији Новак Паприца, који је члан редакције која је припремила Монографију, истакао је да је у рату у Фочи погинуло три одсто становништва.

-У борби је погинуло 319 бораца, ван борбених дејстава 41, несрећним случајем 34, самоубиство је извршило 19 бораца, 26 је умрло природном смрћу, на другим ратиштима погинуо је 31 војник поријеклом из Фоче, а још се трага за једним несталим борцем. Цивилних жртава рата било је 148- навео је Паприца и додао да је међу погинулима 68 јединаца, од којих су половина били неожењени или неудати.

Протојереј ставрофор Данило Црногорац један је од свједока ратних догађања у Фочи. Заједно са протом Ранком Билинцем, сахранио је највећи број бораца који су дали живот за РС. Црногорац је истакао да би свака кућа у Фочи требало да има ову књигу, јер нема породице која није некога изгубила.

-Све те страхоте које смо тада доживљавали и преживљавали не могу да се забораве, и ми који смо преживјели да се сјећамо ових светих ликова, а то ће најљепше учинити ова Монографија. Нема ништа љепше и ништа светије од тога да неко положи живот свој за ближње своје, а то су они сви учинили-истакао је Црногорац.

Међу члановима породица погинулих бораца и цивила је и Александар Трифковић, чији је отац био први борац који је погинуо у ослобађању Фоче у априлу 1992.године. За њега, али и за Илинку Елез која је у рату изгубила мужа, сина и снаху, објављена Монографија је трајан споменик и сјећање на њихове најближе.

На промоцији је истакнуто да ће све породице погинулих бораца бесплатно добити примјерак Монографије, коју могу преузети у просторијама Борачке организације Фоча од понедјељка, као и остали заинтересовани грађани. Допринос промоцији Монографије дала је етно група Средњошколског центра у Фочи коју води професор Борислав Бјелогрлић.

Поделите: