СВЕЧАНИ ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ УЗ АНСАМБЛ “БОЕМИ”

Више стотина Фочака дочекало је Православну нову годину на Градском тргу, уз музику Ансамбла “Боеми” из Ужица.

Као и за дочек Нове године по грегоријанском каледару, грађани су могли да се послуже куваним вином и чајем, који су припремали чланови Планинарског друштва “Зеленгора”.

Тачно у поноћ Фочу је обасјао раскошан ватромет, након чега је прочитана новогодишња честитка начелника општине Радисава Машића.

У поноћ су се огласила звона са храма Светог Саве, позивајући вјернике на молебан, на молитву за благословено ново љето Господње. И заиста, вјерници су пристизали и окупили се у жељи да молитва, упућена Свевишњем, лична и заједничка, буде услишена.

Сваки посао хришћанин почиње молитвом, па тако и наступајућу годину. Молебан, који је установљен још у првим вијековима хришћанства и данас има онај свој првобитни значај. У Фочи овај црквени обичај није практикован из разлога што је храм Светог Николе био удаљен од града, а долазак вјерника у њега у поноћним сатима, био би напоран. Зато се у храму Светог Саве почео да служи молебан,.

Вјерници су са радошћу прихватили овај црквени обичај и велики број већ другу годину долази и присуствује поноћној молитви. Осјећања, која доживе током Богослужења, су предивна и значе им много. Молитва им, како кажу, не само да улива вјеру да ће бити добро у наступајућој години, већ даје снагу и за тешке тренутке у животу, како би их превазишли са смирењем и уз Божију помоћ.

Молебан је предводио старјешина храма, свештеник Ненад Тупеша. Истиче, да је ово освештано предање Црке у наше храмове уведено почетком 18. вијека. Молебанско пјеније на почетку новог љета датира од Петра Великог и уведено је 1702. године у Русији.

-Молитвено сабрање на почетку нове године, Фочацима представља радост, јер је послије дугог периода обновљено. Сада је могуће да се заједно саберемо, да се измиримо и опростимо једни другима, и да онако како то тумачи Јеванђеље, у нову годину, која ће бити година нашег преображења, уђемо обогаћени духом светим, да се Бог љубави усели у нас, а за то је потребна благодат Цркве, нагласио је свештеник Ненад Тупеша.

Подели

Наши пријатељи

Translate »