Search
Close this search box.

СВЕЧАНИ ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ УЗ АНСАМБЛ “БОЕМИ”

Више стотина Фочака дочекало је Православну нову годину на Градском тргу, уз музику Ансамбла “Боеми” из Ужица.

Као и за дочек Нове године по грегоријанском каледару, грађани су могли да се послуже куваним вином и чајем, који су припремали чланови Планинарског друштва “Зеленгора”.

Тачно у поноћ Фочу је обасјао раскошан ватромет, након чега је прочитана новогодишња честитка начелника општине Радисава Машића.

У поноћ су се огласила звона са храма Светог Саве, позивајући вјернике на молебан, на молитву за благословено ново љето Господње. И заиста, вјерници су пристизали и окупили се у жељи да молитва, упућена Свевишњем, лична и заједничка, буде услишена.

Сваки посао хришћанин почиње молитвом, па тако и наступајућу годину. Молебан, који је установљен још у првим вијековима хришћанства и данас има онај свој првобитни значај. У Фочи овај црквени обичај није практикован из разлога што је храм Светог Николе био удаљен од града, а долазак вјерника у њега у поноћним сатима, био би напоран. Зато се у храму Светог Саве почео да служи молебан,.

Вјерници су са радошћу прихватили овај црквени обичај и велики број већ другу годину долази и присуствује поноћној молитви. Осјећања, која доживе током Богослужења, су предивна и значе им много. Молитва им, како кажу, не само да улива вјеру да ће бити добро у наступајућој години, већ даје снагу и за тешке тренутке у животу, како би их превазишли са смирењем и уз Божију помоћ.

Молебан је предводио старјешина храма, свештеник Ненад Тупеша. Истиче, да је ово освештано предање Црке у наше храмове уведено почетком 18. вијека. Молебанско пјеније на почетку новог љета датира од Петра Великог и уведено је 1702. године у Русији.

-Молитвено сабрање на почетку нове године, Фочацима представља радост, јер је послије дугог периода обновљено. Сада је могуће да се заједно саберемо, да се измиримо и опростимо једни другима, и да онако како то тумачи Јеванђеље, у нову годину, која ће бити година нашег преображења, уђемо обогаћени духом светим, да се Бог љубави усели у нас, а за то је потребна благодат Цркве, нагласио је свештеник Ненад Тупеша.

Поделите: