Search
Close this search box.

У ФОЧИ ТРАДИЦИОНАЛНО ОБИЉЕЖЕН ДАН РЕПУБЛИКЕ

Крсна слава и Дан Републике Српске у Фочи су обиљежени помен парастосом за погинуле борце, који је служен на Градском гробљу, те посјетом спомен соби и полагањем цвијећа на централном споменику.

Свечаном коктелу, који је у Центру за културу и информисање приредио начелник општине Радисав Машић, присуствовао је велики број грађана и представника јавног живота општине.

Начелник Машић је истакао да је 9. јануар дан када се српски народ присјећа догађаја који су претходили стварању Републике Српске.

-Свечано обиљежавамо 23. рођендан Српске и одајемо пошту онима који су своје животе дали за њено стварање. Радује ме што се овим свечаностима одазвао велики број наших грађана. Ово је дан када се присјећамо тих догађаја који су претходили стварању РС, и уисто вријеме, дан када сами себи још једном дајемо обавезу да се о породицама оних, који су за Републике Српску дали највише, побринемо да се бар мало одужимо, онолико колико се може, а никад не може онолико колико треба, и да им им укажемо знак пажње-рекао је Машић.

Машић је честитао свим грађанима Фоче данашњи празник.

-Честитам Дан и крсну славу Републике Српске свим грађанима Фоче и желим да их у здрављу и срећи довијек прослављају-истакао је Машић.

Предсједник Скупштине општине Фоча Радојица Млађеновић каже да је 23.рођендан РС прилика да се подсјети на све оне који уградили животе у темеље Српске

-Радостан сам због тога што људи данас мирно живе, разочаран због незапошљавања, иако то не зависи много од локала и РС, али се надам да ће се и то стање поправити. Честитам Републици Српској 23. рођендан, грађанима желим све најбоље и да се сви који живе у Српској у њој осјећају безбједно, мирно, људски и да сви заједно живимо у миру и слози-рекао је Млађеновић.

Некадашњи борци Војске Републике Српске истичу да је Крсна слава Републике симбол свих вриједности за које су се борили. Душан Ђурић, који је у Фочу дошао као добровољац из Србије и ту се за стално настанио, каже да му је 9. јануар најсрећнији дан у животу.

-Заједно са својим саборцима, успио сам да се изборим за Републику у којој сва дјеца могу да уче вјеронауку и да спознају  ко су и одакле су постали-рекао је Ђурић.

Његов саборац Ненад Иконић каже да је Крсна слава светиња за све борце.

-У нашу државу су уткани животи фочанске омладине, као што је то и широм Републике Српске, мада се то не враћа на онај начин на који би требало-рекао је Иконић.

Дан Републике Српске је дан када се сви у Републици Српској позивају на заједништво и пријатељство и на међусобну солидарност, поручено је са прославе у Фочи.

Поделите: