Search
Close this search box.

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА “ОДРЖИВИ ПРЕКОГРАНИЧНИ РАЗВОЈ ОПШТИНА ФОЧА И ПЛУЖИНЕ”

Завршна конференција за медије двогодишњег пројекта “Одрживи прекогранични развој општина Фоча и Плужине” који финансира Европска унија,  а проводе ове двије локалне заједнице заједно са општинским туристичким организацијама, одржаће се 26.јануара у Сарајеву.

На конференцији учествују Радисав Машић, начелник Општине Фоча, Мијушко Бајагић,предсједник Општине Плужине, Раденка Срндовић, координатор пројекта, Марија Бакрач, менаџер пројекта, Љепосава Ђајић, директор Туристичке организације општине Фоча и Неђељко Јововић, директор Туристичке организације Плужине.

Пројекат “Одрживи прекогранични развој општина Фоча и Плужине” финансира Европска унија, путем ИПА фондова, у оквиру Прекограничног програма Босна и Херцеговина – Црна Гора. Укупна вриједност овог прекограничног пројекта је 376.040,00 Еура.  Општине Фоча и Плужине су већ претходна 24 мјесеца успјешно имплементиралеовај пројекат чији је главни циљ повећање потенцијала за прекограничну сарадњу између Босне и Херцеговине и Црне Горе, што доприноси процесу европских интеграција обје земље, као и одрживом развоју у пограничним областима.

-Пројекат је био фокусиран на повећање друштвено-економског развоја општина Фоча и Плужине кроз сарадњу између актера јавног, приватног и цивилног сектора у оквиру главних развојних области, као што су туризам, рурални развој и заштита животне средине-рекла је Раденка Срндовић, координатор пројекта испред општине Фоча.

Она је навела да су циљне групе пројекта локалне власти, локалне туристичке организације, невладине организације, мала и средња предузећа, дјеца, скипери, спасиоци, туристички водичи, пољопривредни произвођачи, те чланови Форума “Фоча- Плужине”.

-Главне активности пројекта су се односиле на развој туризма и рурални развој – обуку туристичких радника-скипера, водича, спасиоца, пружалаца смјештајних услуга, израду заједничке интернет странице, израду пропагандног материјала, учешће на сајмовима туризма, обиљежавање стаза за шетњу, обиљежавање стаза за бициклисте, постављање лаке инфраструктуре-инфо табли, знакова, клупа, израуа Стратегије руралног развоја, уклањање привремених депонија, набавку  и постављање контејнера и корпи за отпатке на изабраним локацијама, подизање нивоа свијести становништва о потреби очувања животне средине-навела је Срндовићева.

Пројектне активности које у БиХ имплементира Општина Фоча,као корисник грант средстава, финансира  Европска унија у БиХ, из финансијске алокације за БиХ,  износу од 152.988.37 Еура.

Завршна конференција почиње у 12.00 часова у просторијама хотела “Холидеј”.

Поделите: