Search
Close this search box.

МИНИСТАР САВАНОВИЋ И НАЧЕЛНИК МАШИЋ УРУЧИИЛИ КЉУЧЕВЕ НОВИХ СТАНОВА ЗА 12 ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић и начелник општине Фоча Радисав Машић уручили сукључеве од станова за дванаест породица погинулих бораца општине Фоча у новоизграђеној згради у насељу Горње Поље.

Зграда за борачке категорије коштала је 450 000 марака, од чега је ресорно министарство издвојило 330 000, а општина Фоча 120 000 марака. Радове је извело локално предузеће „Конструктор“.

Рерсорни министар Савановић рекао је да је Влада РС посљедњих година имала озбиљан и одговоран приступ према породицама палих бораца у рјешавању процеса стамбеног збрињавања.

-Ми смо данас подијелили кључеве за 12 стамбених јединица, још једна зграда са десет станова за ове категорије се гради у Фочи. Ми нећемо на томе стати ни у Фочи, ни у цијелој РС. Већ крајем године донијећемо нову уредбу, расписати нови оглас, нове процедуре и сви они који се нису пријавили из различитих разлога за овај програм крајем 2007.године имаће нову шансу да се пријаве, и уколико испуњавају услове,биће стамбено збринути. Влада РС и Министарство ће за те намјене предвидјети средства у буџету како би овај програм био у потпуности завршен,а све категорије збринуте-рекао је Савановић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да је општина Фоча додијељивањем 12 станова и градњом још десет нових практично завршила програм стамбеног збрињавања борачких категорија.

-Овај објекат урађен је веома квалитетно, Оне породице које су преостале ускоро ће бити стамбено збринуте, док ће онима који испуњавају услове бити додијељена и неповратна средства, што је још један од корака у њиховом збрињавању. За смјештај породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у Фочи је изграђена још једна зграда са десет станова, шест за ратне војне инвалиде и четири за породице погинулих, у насељу Лазарево, која ће бити усељена у наредних пар мјесеци-рекао је Машић.

Међу породицама палих бораца који су послије двије деценије коначно добили кров над главом је и породица Огњеновић. Миле Огњеновић, син палог борца Здравка Огњеновића, са мајком је годинама живио као подстанар. У петак је коначно откључао свој дом.

-Дуго година ово чекамо, тачно 20 година. За мене и мајку овај стан је највећа срећа. Дуго година смо били подстанари, затим смо једно вријеме живјели код бабе и дједа, а сада смо коначно добили својстан, који је једнособан, и моћи ћемо у њега одмах да преселимо-рекао је Огњеновић.

Министар Савановић рекао је да тренутно мало касни исплата неповратних средстава за стамбено збрињавање породица палих бораца, али да је то приоритет који ће ускоро бити ријешен. Овај вид помоћи у Фочи тренутно чека 29 борачких категорија.

Прије уручивања кључева породицама палих бораца, министар Савановић разговарао је са начелником општине Фоча, након чега су положили вијенце на Централни споменик погинулим борцима и цивилима у Фочи. Након додјеле кључева, Министар Савановић и начелник Машић посјетили су Спомен собу у Музеју Стара Херцеговина.

Поделите: