Search
Close this search box.

ОЗВАНИЧЕН ПОЧЕТАК ДРУГЕ ФАЗЕ РАДОВА НА СТУДЕНТСКОМ ДОМУ

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић озваничио је почетак друге фазе радова на студентскомдомуу Фочи у коме би смјештај требало да добијеоко 350 студената.

Средства за овај пројекат у износу од 2,4 милиона евра обезбиједила је Влада РС из кредитних средстава са Владом Аустрије, а градња дома требало би да буде завршена до септембра.

За прву фазу градње дома и куповину зграде „Маглића“ за потребе Богословског факултета Влада РС је 2008. године обезбиједила три милиона марака. Прва фаза изградње студентског дома у Фочи завршена је још прије двије године, објекат је стављен под кров и радови су тада стали. Одлуку о задужењу од 10 милиона евра у пројекту „Модернизација факултета Универзитета Источно Сарајево фаза 2″ према Влади Аустрије Влада РС донијела је 6. марта прошле године. Након ове одлуке, потписивања званичног уговора, тендерске процедуре и процедуре јавних набавки, кредитна средства постала су оперативна, а радови су, могли да почну.

-Проблеми које смо имали када је у питању папирологија су отклоњени. Данас смо званично увели извођача у радове, тако да ће радови ће тећеи планираним темпом и требалоби да се већ у септембру приведу крају, да би од наредне академске године студенти могли да уселе у нови објекат-рекао је Малешевић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић каже да ће изградњом студентског дома студенти у Фочи добити савременеквалитетне услове за студирање, а дом ће бити на располагању и страним студентима, као истудентима на размјени. Истакао једа је дом важан и за болоњски процес.

-Ми морамо обезбиједити квалитетан смјештајни процтор и за стране студенте, тако да ће иони имати прилику да буду овде, као и студентиу пројекту Еразмус плус-рекао је Грујић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да је изградња дома једна од најзначајнијих инвестиција за фочанску општину, која, како је рекао,  потврђује да факултети остају у овој локалној заједници.

– За нас је ово највећа инвестиција коју имамо и најзначајнији пројекат који се реализује у нашој општини-рекао је Машић.

Менаџер за едукацију и тренинг компаније Билфингер Вам Анлагентехник, која је извођач радова, Бернард Хорст,каже да очекује да ће грађевински радови бити завршени у периоду од године дана, али да ће се потрудити да их до љета приведу крају.

Министар Малешевић посјетио је и Медицински факултет и разговарао са деканом ове високошколске установе Миланом Кулићем о квалитету студија и условима студирања, као и о бројним резултатима који је факултет остварио претходних година.

Министар Малешевић заједно је са начелником Машићем обишао и бившу зграду “Маглића” у којој ће бити сједиште Православног Богословског факултета „Свети Василије Острошки“и увјерио се да се радови на овом пројекту одвијају планираном динамиком. Вриједност радова је 1,6 милиона марака, а новац је, такође, обезбијеђен из кредитне линије Владе РС са Владом Аустрије.

Према плану изградње, студентски дом у Фочи у архитектонском и функционалном смислу требало би да буде један од најмодернијих у РС. Планирано је да буде капацитета око 350 мјеста, са 172 двокреветне собе, а његови станари би имали на располагању сву неопходну опрему и објекте.

 

Поделите: