Search
Close this search box.

ШВАЈЦАРЦИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА УЛАГАЊА У ПОЉОПРИВРЕДУ ГОРЊЕГ ПОДРИЊА

Одавно је познато да подручје Горњег Подриња обилује нетакнутом природом и квалитетним пашњацима који су погодни за производњу органске хране. Вођени овим сазнањем представници швајцарског Каритаса и швајцарски пољопривредни произвођачи спремни су да улажу у узгој крава и телади на овом подручју и добијено месо пласирају директно на европско тржиште. Овај пројекат Швајцараца домаћим пољопривредницима била би огромна развојна шанса, али и могућност за зараду.

Фочански пашњаци надалеко су познати по квалитету и богаству љекобиља. У комбинацији са здравим и свјежим ваздухом и нетакнутом природом погодују производњи органских млијечних и месних производа.Овај потенцијал привукао је представнике Швајцарског Каритаса који су  Фочу дошли да испитају могућности производње меса на пашњацима. Кажу да су потврдили своја предзнања и размишљају о значајним улагањима у овај крај.

-Постоји интерес, жеља и људи који су заинтересовани да се ова производња покрене-каже Ерих Валдмајер, савјетник Каритаса у БИХ.

Швајцарски пољопривредници који се већ годинама успјешно баве производњом меса са пашњака по систему “крава теле” сматрају да се органска здрава храна у овим подручјима може производити по истом систему, као у балтичким земљама. Истичу да услови и тржиште за то већ постоје. Директор швајцарске компаније Вианко, која се бави узгојем, трговином и производњом меса по систему “крава теле” Иво Вегман појашњава шта овај систем подразумијева:

-То је биопроизводња која свакако има своје мјесто на тржишту, а потражња за биопродуктима у Европи стално расте и цијене су значајно више-рекао јеВегман.

Шансу за проширење производње  кроз овај пројекат види и Предраг Џокић, који је са пријатељем Татомиром Јовичићем у фочанском селу “Златни Бор” покренуо сертификовану фарму крава по узору на алпско сточарство. Бави се производњом органске хране од млијечних производа, односно сира по швајцарском рецепту старом два вијека.  Каже да ће Швајцарцима пренијети своја искуства и детаљно их упознати са квалитетом фочанских пашњака, како би покренули нове фарме.

-Ови прелијепи пашњаци са чистим љекобиљем дају специфичан укус млијеку и месу, тако да их треба искористити и промовисати цијели овај регион у Европи и шире-рекао је Џокић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да ће општина изаћи у сусрет и подржати овај пројекат.

-Фоча, а нарочито подручје НП “Сутјеска” и Зеленгоре, могли би бити примјер како би се ова врста сточарске производње могла развијати. Ми ћемо подржати овај пројекат, а водимо досљедну политику подстицања пољопривреде у нашој општини-каже Машић.

Швајцарски Каритас већ је на подручју Горњег Подриња успјешно учествовао у пројектима и подстицању узгоја јагодичастог воћа. Након што се увјере у квалитет пашњака на подручју Фоче, Новог Горажда, Рудог и Чајнича враћају се са готовим пројектом и средствима који би требало да озваниче почетак производње органске хране у овој регији.

Поделите: