Search
Close this search box.

АКТУЕЛНА ВЛАСТ ОДГОВОРИЛА ОПОЗИЦИЈИ: РАДИМО ЈАВНО, ОДГОВОРНО, ОПРЕЗНО И У СКЛАДУ СА ПОТРЕБАМА И ИНТЕРЕСИМА ГРАЂАНА

Општинска власт ради јавно, одговорно, опрезно и поштено, све своје обавезе извршава на вријеме и ради у интересу грађана, поручили су општинари на данашњој конференцији за новинаре актуелне власти одржане поводом оптужби опозиционих партија у Фочи предвођених НДП-ом и ПДП-ом да  локална власт у Фочи ради неодговорно и у складу са личним, а не интересима грађана.

Актуелна власт предвођена начелником општине Фоча Радисавом Машићем одбацила је све оптужбе опозиције и окарактерисала их скретањем пажње јавности и захуктавањем предизборне кампање у коју , каку кажу општинари, опозиција већ улази са намјером да се домогне власти.

Општинари су поручили опозицији да прије него што пожели да оствари ту намјеру, одговори на питања која су иза себе оставили.

-Колика је то и зашто је остала оволика дубиоза у буџету, како је то аутобуска станица постала приватно власништво , зашто је предузећу “Данпалма” уплаћено пола милиона из буџета и како је то могуће да предузеће ХГ “Инжењеринг” у протеклих осам година узме 8 600 000 марака из буџета, а зна се ко је власник тог предузећа, које има само четири радника. То су питања на која треба да се одговори-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Машић је подсјетио да у његовом кабинету тренутно раде и како оцјењује, врло успјешно руководе пословима, кадрови који су учествовали и у претходној власти, наводећи да ти кадрови обављају врло важне функције, мјесто замјеника начелника и мјесто начелника за финансије.

Замјеник начелник општине Раденка Срндовић одговорила је да је опозиција изрекла доста паушалних оптужби на рачун власти, без чињеница и истакла да се актуелна власт бави озбиљним проблемима.

-Проблеми водоснабдијевања, депоније, незапослености само су неки са којима се актуелна власт ухватила у коштац  и препознала потребе грађана. Постоје параметри који иду томе у прилог, а то је да смо повећали запосленост и постигли раст прихода од десет до 25 одсто-навела је Срндовићева.

Финансијска стабилност буџета, редовно исплаћивање обавеза према свим буџетским корисницима и транспарентно управљање новцем, три су правца на којима се заснива вођење власти, истакли су представници актуелне власти.

Тврде да су по доласку на власт затекли вишемилионске дугове по различитим основама које је претходна власт направила и да се, како кажу, и поред тога успјели да стабилизују буџет.

-Имали смо дефицит од преко 5,5 милиона марака, од чега је 1,9 милиона неплаћених обавеза добаљачима, 1,5 милиона неплаћених извршених судских пресуда и два милиона кредита подигнутог без сагласности Скупштине општине и све смо успјели да стабилизујемо-рекла је Мирјана Давидовић, начелник Одјељења за финансије општине Фоча.

Предсједник СО Фоча Радојица Млађеновић сматра да се предсједник ОО НДП-а Здравко Крсмановић обрушава на општину због, како је навео, бојазни од кривичних пријава које су против њега подигнуте.

-Било је шест кривичних пријава у ранијем периоду, од 2006.године, а када смо преузели власт три, четири су такође по нама основане, али то ће наравно судство утврдити-рекао је Млађеновић.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Ћурчић одбацио је оптужбе опозиције да општина не брине за спорт и не одржава спорстке објекте. Сви објекти се редовно одржавају, реновирали смо дио градског стадиона и помоћне објекте, као и дио спортске дворане. Помоћни терен ФК „Сутјеска“ у насељу Доње Поље биће поправљен, а штета од педесет хиљада марака, за коју опозиција тврди да постоји у ФК „Сутјеска“ не постоји, категоричан је Ћурчић.

Наводе опозиције да општинска власт издаје грађевинске дозволе појединцима који су јој блиски одбацили су начелници општинских одјељења за стамбено-комуналне послове и инспекције Бранка Саламадија и Гордан Дракул. Истакли су да грађевинска дозвола за објекат у хотелу никада није издата, као ни за градњу објекта у Унису. -Преиспитаће се сви нелегално саграђени  објекти у граду, за поједине су већ издате прекршајне мјере, док ће се дио бесправних објеката и рушити, истакао је Гордан Дракул и подсјетио бившу власт да се нису хватали у коштац са нелегалном градњом.

Поводом најава НСП-а,  опозиционе партије у СО Фоча, да ће поднијети кривичну пријаву против начелника општине Фоча због неодржавања Аквапарка,  Машић је рекао да је објекат Аква парка предмет судске истраге и да је покренута кривична одговорност против оних људи који су правили овај објекат . Истакао је да општина сваке године у Аквапарк уложи  двадесет до тридесет хиљада марака, због како је рекао, бројних пропуста и мањкавости приликом градње базена.

Опозиционари су раније оптужили локалну власт да не испуњава предизборна обећања, не ради у интересу грађана, већ да се води, како су истакли, личним интересима и води општину у стагнацију.

 

 

 

Поделите: