Search
Close this search box.

ГЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА И ПРЕСТАНАК ПАДАВИНА ДИКТИРАЈУ ПОЧЕТАК САНАЦИЈЕ КЛИЗИШТА У ЈОШАНИЦИ

Општина Фоча спроводи бројне активности на санирању клизишта према Јошаници које је крајем јануара однијело дио пута у мјесту Јамаковина и од остатка града одсјекло око 500 мјештана мјесне заједнице Јошаница. Обављена су прва геолошка истраживања, а у току је поступак за прибављање понуда за израду пројекта и санацију на овом клизишту, која би, како најављују општинари, ускоро требала да почне.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да овај проблем тражи озбиљан приступ и да су консултовани геолози, који сматрају да су неопходне четири бушотине на дубини од десет до петнест метара на овој дионици. Додаје да општина тренутно тражи понуде предузећа које могу то да обаве, након чега ће бити израђен пројекат за санацију.

-Ми смо одабрали пројектантску кућу која ће то да уради, узели су све податке, чека се само још једно мишљење геолога, затим израда пројекта, тако да не вјерујем да ће то трајати дуго. Вријеме нам није ишло на руку да се то прије обави, али очекујемо да ћемо ових дана све завршити како би санација што прије почела. У међувремену смо за мјештане кобезбиједили алтернативни пут и превоз за ученике-рекао је Машић.

Осим клизишта у Јошаници, чија је санација хитно потребна, како би се коначно нормализовао живот у овој мјесној заједници, клизиште је и почетком фебруара у фочанском насељу Ливаде потпуно уништило Погон за прераду љекобиља и шумских производа “Сезона”, породични посао Зорана и Гордане Чанчар, и причинило директну штету већу од 700.000 хиљада марака. Власник Зоран Чанчар каже да је, уз помоћ општине и својих суграђана, који су притекли у помоћ при рашчишћавању објекта, успио да спаси дио робе. Каже да има обећање од општине за додатну помоћ и поновно покретање производње.

-Обећање се односи на увезаност општине са Владом РС и Министарством одбране да ми изнађу једну нову локацију да оно што ми је преостало дислоцирам. То би нам било значајно и да се деси што прије, јер ако би било још снијега и нових падавина, конструкција је таква да би се ово све сручило на сушару која ми је преостала у поткровљу објекта-каже Чанчар.

У општини сагласни да треба помоћи уништеном погону „Сезона“. Потврђују да ће се надокнада штете обезбиједити кроз пренос локације и објекта за обављање дјелатности након проведеног поступка парцелације локације „Ливаде“.

-Рјешења тражимо у оквиру бившег војног магацина Ливаде, ми смо тај објекат тек недавно преузели од војске. Законске процедуре ту јасно прецизирају да општина не може да поклони то земљиште, може га лицитирати, продати, или уз своје учешће да помогне.

Санирање клизишта на подручју општине превазилази буџетске могућности локалне управе. Средства ће тражити ребалансом буџета, прерасподјелом постојећих кредитних средстава, као и кроз помоћ од Фонда солидарности РС.

Поделите: