Search
Close this search box.

ПОЧЕЛА ОБНОВА ПУТА ФОЧА-ШЋЕПАН ПОЉЕ

Радници предузећа „Србињепутеви“ почели су данас радове на реконструкцији пута Фоча-Шћепан Поље који ће подразумијевати проширивање најкритичнијих дионица и кривина  и постављање одбојне ограде у дужини од два и по километра.

Налог за званичан почетак радова издало је ЈП „Путеви РС“, а рок завршетка је 60 дана.

У оквиру ове прве фазе приоритет је дат дионици пута од кампа Бастаси до границе са Црном Гором, а по завршетку ове дионице радови ће се наставити на преосталом дијелу пута.

О обнови пута према Шћепан Пољу недавно је у Бањалуци са министром саобраћаја и веза РС Неђом Трнинићем разговарао начелник општине Фоча Радисав Машић и договорио да се што прије крене са радовима.

Машић је рекао да је овај путни правац приоритет за општину Фоча и додао да очекује да ће радови који су почели бити завршени до почетка туристичке сезоне.

-Вриједност радова у овој првој фази је око 623 000 марака, а укупно предвиђена средства за санацију пута Брод на Дрини-Шћепан Поље износе око 1,5 милиона марака-потврдио је Машић.

На путу Фоча – Шћепан Поље, због катастрофалних услова у јануару се догодила несрећа када је аутобус који је саобраћао ка Црној Гори због уског и залеђеног пута слетио у провалију у којој су живот изгубиле три дјевојке из Пала и Подгорице, а повријеђено је 13 путника.

Ова несрећа алармирала је надлежне, па је прва мјера била забрана саобраћаја за сва возила носивости веће од 12 тона, а брзина кретања возила ограничена је на 40 километара на час.

Трајно рјешење за пут према Шћепан Пољу треба да понуди главни пројекат који је Министарство саобраћаја усагласило са Европском комисијом за израду главног пројекта Фоча – Хум са међудржавним мостом и израду студијске документације за побољшање пута Сарајево – Фоча. Градња пута планирана у двије фазе. Прва фаза подразумијева изградњу дионице Фоча – Шћепан Поље са новим мостом на ријеци Тари, а друга обнову пута Фоча – Сарајево са изградњом треће траке преко превоја Рогој.

Поделите: