Search
Close this search box.

Усвојен Програм рада начелника

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су на 23.редовној сједници  Извјештај о раду начелника општине Радисава Машића у 2014. години и Програм рада начелника за текућу годину.

Извјештај је подржало 15 одборника, против је гласало шест, док је за Програм рада начелника гласало 15 одборника, против су била четири, а један одборник био је уздржан.

Као највеће резултате свог рада у 2014. години, Машић је навео стабилизацију буџета, социјалну осјетљивост, учешће у пројектима владиних и невладиних организација, инвестиције уз помоћ других извора, отплату дугова из претходних година, рационализацију, одговорност и јавност рада.

Према његовим ријечима приоритети рада у овој године биће социјална политика, отвореност према Влади РС, сарадња са ресорним министарствима у Савјету министара БиХ и Федерације БиХ, стварање амбијента за подстицај јачању привреде и запошљавању, подршка младима, развој спорта и културе, брига о борачким категоријама, популациона политика,  инфраструктурни пројекти и ефикаснији рад општинске администрације.

Опозиција сматра да су Извјештај и Програм рада начелника за прошлу и ову годину потпуно слични  да су, како кажу, скромни и стерилни. Сматрају да општинска власт треба више да се ангажује како би привукла инвеститоре, отворила нова радна мјеста, унаприједила инфраструктуру и да општина заслужује много више улагања и развојних пројеката.

Тачка о именовањима и разријешењима директора општинских установа Дома здравља. Апотеке Фоча и Музеја “Стара Херцеговина” о којој су се још у децембру прошле године одборнции требало да изјасне, накнадно је уврштена у Дневни ред. Одборници су својим гласовима разријешили директоре ових установа, по истеку њихових мандата.

Досадашња дирекорице Апотеке Фоча и Музеја Стара Херцеговина Снежана Малиш и Бранка Драгичевић у наредне четири године обављаће дужност директора ове двије јавне установе, док су одборници на мјесто директора Дома здравља Фоча умјесто Илије Голијанина изабрали Мирослава Ристановића.

У другом дијелу засједања сједнице СО Фоча расправљало се о годишњим календарима културних и спортских манифестација и закључено да они требају бити објављени на сајтовима институција који их спроводе и ажурирани једном мјесечно.

Највише расправе изазвао је Извјештај Урбанистичко-грађевинске инспекције, који није усвојен, а  већина одборника сагласна је да Општина Фоча треба да распише конкурс и именује грађевинског инспектора у Одјељењу за инспекције, који ће посао обављати свакодневно, а не као досадашњи инспектор који је из Сарајева и у Фочу долази једном седмично.

Извјештаји осталих инспецкијских органа, тржишне, здравствено-санитарне, водопривредне и комуналне полиције су усвојени.

Без дискусија, именовани су управни одбори институција чији је оснивач Општина Фоча. Управни одбор Туристичке организације у наредном мандату сачињаваће Ранка Станковић, Ђорђе Комленовић и Сњежана Радовић. У Дјечијем вртићу „Чика Јова Змај“ именовани су Биљана Драшковић, Љиљана Грујичић као стручно лице, и Маја Марковић испред Савјета родитеља.

И Дом здравља у Фочи добио је нови Управни одбор који чине Татјана Станковић, Рајка Вуксановић и Милојка Живановић.

До краја сједнице расправљала се о Информацији о клизиштима која су се покренула током протеклих мјесеци на подручју наше општине.

Начелница Одјељења за урбанизам Бранка Саламадија истакла је да Општина спроводи активности на санирању клизишта према Јошаници, и да су у току геодетска снимања. Нагласила је да је у току поступак за прибављање понуда за истраживачке радове на овом клизишту.

Сви одборници били су сагласни да општина треба помоћи уништеном предузећу „Сезона“, а замјеник начелника Раденка Срндовић је рекла да је општинска комисија сагледала ситуацију и утврдила штету, те да је локална заједница помогла у рашчишћавању уништеног објекта.

СО Фоча усвојила је закључак у којем се наводи да је сагласна да се изврши надокнада штете у „одређеном износу“ имајући у виду да се ради о штети већој од 500.000 марака и да је предузеће остало без основних услова за привређивање и рад, а то су локација и објекат. Општина ће накнаду штете обезбиједити кроз пренос локације и објекта за обављање дјелатности.

Закључак је допуњен приједлогом Скупштине да се у складу са законом и утврђеним процедурама изврши пренос земљишта и објекта који ће бити дефинисани након проведеног поступка парцелације локације „Ливаде“.

Поделите: