Search
Close this search box.

ДОПУНИТИ ОДЛУКУ О КРЕДИТУ ЗА ОБНОВУ МОСТА

Одборници Скупштине општине Фоча донијели су на 24. редовној сједници локалног парламента одлуку о парцелацији објеката на Ливадама, који су као неперспективна војна имовина додијељени општини.

На том мјесту општина намјерава да формира пословну зону, а овом одлуком објекти су подијељени на четири парцеле, док је расписана и лицитација за њихову продају.

Одлука о кредитном задужењу од три милиона марака повучена је за наредну сједницу, до када би одборницима требало да буде достављени идејно рјешење обнове моста код КПЗ-а и детаљан финансијски оквир, за шта је одлуком предвиђено да из кредита буде издвојено 2,5 милиона марака. Пола милиона усмјерило би се за санацију клизишта у Јошаници и за реконструкцију локалних путева.

-Наш приједлог је да направимо добар мост који ће одговарати свим савременим условима саобраћаја, а да бисмо тај мост направили треба нам кредитно задужење. Дио кредита био би намијењен реконструкцији моста и санирању клизишта у Јошаници. Након дискусије одборника договорено је да са додатним информацијама које ћемо понудити за наредну сједницу коначну одлуку донесемо за петнаест дана, односно када је планирана та сједница-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Дио одборника већине и опозиције имали су сличне ставове, па су били опрезни у доношењу одлуке о кредитном задужењу од три милиона.

-Не бих рекао да су блиски ставови нас и опозиције, већ су то реални ставови. Тешко је ући у велико задужење без конкретних објашњења, без идејних и финансијских планова и рјешења за клизиште у Јошаници. Наш став је да не треба гледати из персепктиве кредитног задужења, већ из песрепскетиве грађана Фоче и мјештана Јошанице, као и мјештана који живе у МЗ Рјечица, јер смо имали већ један смртни случај на том мосту. То нас тјера да ријешимо проблем моста, а које је најбоље рјешење између финансијског и идејног плана, то ћемо да видимо. Имали смо приједлог да то буде једна трака наизмјенично, што се никоме није свиђало, сви смо жељели да то буде боље рјешење, а оно подразумијева већа финансијска издвајања-рекао је Горан Милић, одборник СНСД-а.

У НСП-у сматрају да су беспотребно потрошене двије и по године и да је извршна власт коначно увидјела да рјешење са једном траком не одговара потребама грађана. Одборник Оливера Елез кажу да су, ипак, против новог кредита.

-Ми смо од почетка ове власти наглашавали да треба поштовати начело континуитета и наставити оно што је започето, озбиљне радове који су већ били завршени, Требало их је у врло кратком року све завршити, нажалост изгубили смо више од двије године вртећи се  укруг, што је најбољи показатељ да ова власт не зна да управља новцем ни инвестицијама. Основна ствар због чега ово нећемо да подржимо јесте што је ово треће кредитно задужење и што нисмо виједли ефекете досадашњих кредита и рада-сматра Елезова.

На примједбе одборника, начелник Машић одговара:

-Ово је више била политичка, него реална прича. Ми смо се задужили за милион и по због тога што смо морали враћати кредит претходне власти, ушли смо у реконструкцију градског водовода, то је овај пројекат који финансира Свјетска банка са грејс периодом од осам година и роком плаћања у наредних 20 година, са повољним каматама и условима. Наше кредитно задужење неће много искакати из онога које сад већ имамо, јер у наредној години планирамо и веће изворне буџестке приходе, тако да бојазни од великог задужења нема нити основе да ће општина бити у дужничкој обавези. Наше максимално задужење може ићи до неких 13 одсто од дозвољених 18, и то уз најгоре услове. Тражимо и повољнију варијанту и банку која ће дати другачије понуде, а осим тога, када је ријеч о мосту разговарамо и са другим субјектима и могућа су у скорије вријеме и друга рјешења, тако да нам је ова коначна одлука за петанест дана прилика да све издефинишемо и изађемо са приједлогом који ће , надам се, бити много повољнији од досадашњег-појаснио је Машић.

На данашњој сједници једногласно је донесена одлука да се предузећу Сезона, којем је клизиште уништило погон за прераду гљива, надокнади до 20 одсто штете, која износи 550 хиљада марака.

Одборници, без образложења, нису подржали извјештаје о раду општинских установа Центра за културу и информисање, Центра за социјални рад, Апотеке Фоча, Туристичке организације и Дома здравља, док је само Музеј Стара Херцеговина добио подршку за извјештај о раду за прошлу годину. Програми рада свих установа за ову годину су усвојени.

Одборници су информисани о стању безбједности на подручју општине, стању у области шумарства са акцентом на пошумљавање, о положају расељених лица, повратника и корисника алтернативног смјештаја, о раду спортских клубова, као и о раду општинске Комисије за социјалну заштиту и инклузију.

Поделите: