Search
Close this search box.

ДВАДЕСЕТ ДВИЈЕ ГОДИНЕ ОД ПОГИБИЈЕ ЈЕДАНАЕСТ СРПСКИХ БОРАЦА У КРАТИНАМА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем вијенаца данас је у Кратинама обиљежена 22. годишњица погибије 11 бораца Миљевинског батаљона.  Борци Војске РС настрадали су 23. априла 1993. године на путу према првој линији фронта у засједи муслиманске војске.

Помен парастос служен је код споменика у Кратинама, који је подигнут на мјесту страдања. У засједи муслиманске војске на овом мјесту погинуло је девет бораца из Кута и два из Миљевине. На прву линију фронта возили су се у трактору, када су упали у унакрсну митраљеску паљбу. Нико није успио преживјети.

Годишњица овог трагичног догађаја прилика је да се породице погинулих присјете својих најдражих, али и позову надлежне институције на процесуирање злочина и бригу о породицама настрадалих.

Мара Ђајић у Кратинама је изгубила сина, а Јелка Ђајић мужа. Ране на срцу на зарастају ни данас.

-Немам више шта да кажем, овде суи х мучки убили, сина сам изгубила-истиче Мара.

-Муж ми је био борац каквог слабо има, сви то знају. Погинуо је, остала сам са породицом, која ми не ради, немају примања, туга-прича Јелка Ђајић.

Зоран Дракул имао је седаманест година када му је у Кратинама погинуо отац.

-Нико не реагује, нико ни не одговара за овај злочин, ми сваке године долазимо да их никада не заборавимо, јер су пали за слободу-каже Дракул.

У општинској Борачкој организацији кажу да су им позната имена починилаца, али да не вјерују да ће их суд процесуирати.

-Ми знамо сва имена, ко је направио засједу и како је све било, међутим никада није покренута истрага за овај случај-рекао је Срђан Станковић, предсједник Предсједништва БО Фоча.

Поред родбине и пријатеља погинулих, помену су присуствовали и положили вијенце и представници локалне управе,  борачке и организације породица погинулих и несталих цивила.

Кратине су само један у низу злочина над српским становништвом у Фочи који је и послије више од двије деценије нерасвијетљен. Злочини у Јошаници, Јабуци, Папратној Њиви још увијек чекају да дођу на тас правде.

Поделите: