Search
Close this search box.

ФОЧА СТИПЕНДИРА 180 СТУДЕНАТА

Начелник општине Фоча Радисав Машић уручио је данас  уговоре са 180 студената који ће у академској 2014/2015. години примати стипендију из буџета општине. За стипендије је у буџету планирано 161 000 КМ, а прва стипендија биће уплаћена сутра.

Томислав Шолаја, студент треће године Медицинског факултета у Фочи, један је од стотину осамдесет студената који је потписао уговор о стипендирању за академску 2014/2015.годину. Каже да ће му стипендија много значити, посебно због трошкова студирања, а и оба одитеља су му тренутно без посла.

-Знач ми много за школовање и ово је добар потез општине, јер је нама студентима новац увијек потребан, данас је све скупо и школовање и живот-рекао је Шолаја.

Износ стипендије за прву и другу годину је 80 марака, студенти треће године из буџета ће добијати по 90, док ће студенти четврте, пете и шесте године студија примати стипендију у износу од 100 конвертибилних марака. Стипендија ће добро доћи и студенткињи Јовани Врећо.

-Ја студирам Факултет политичких наука у Београду и другу годину заредом добијам стипендију, много ми значи, нарочито за трошкове становања и студирања-каже Врећова.

Осим студената, мјесечним општинским стипендијама обрадовали су се и родитељи. Никола Грујичић каже да му кћерка Маријана студира Медицински факултет у Фочи, а да ће јој општинска стипендија значити за џепарац, који је свакодневно потребан, као и за трошкове неопходне литературе.

-Да не студира овде у Фочи, тешко би било послати дијете изван нашег града да студира, трошкови су велики, овако је у нашем граду, а ево имаће за основне трошкове-каже Грујичић.

Стипендије су добили су сви студенти са јавних и приватних факултета који су имали просјек оцјена 7,50 и више. Међу њима су студенти из социјално угрожених породица, породица погинулих и ратних војних инвалида, студенти без једног или оба родитеља, и седам студената дефицитарних занимања, математике, геодезије, архитектуре, фармације, ветерине и метеорологије. Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да општина на овај начин стимулише и помаже младе да студирају, а да ће стипендије бити редовно уплаћиване сваког мјесеца.

-Имамо 19 студената из породица погинулих бораца, 26 студената из породица које немају једног родитеља. То је пракса коју настављамо, а Фоча је за ове три године стипендирала око 600 студената што је за нас буџет јако много-рекао је Машић.

Сви студенти који нису били у могућности да данас потпишу уговоре о стипендирању могу то учинити ове и наредне седмице у Административној служби Општине, канцеларија број 26.

Поделите: