Search
Close this search box.

МИНИСТАР ЈАСМИН КОМИЋ ПОСЈЕТИО ФОЧУ И МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ

Подршка у опремању Центра за биомедицинска истраживања Медицинског факултета у Фочи, као и студентима и постдипломцима у научно-истраживачком раду и отварање већих могућности за коришћење природних капацитета Националног парка Сутјеска у науци Републике Српске неке су од тема о којима је министар науке и технологије Српске Јасмин Комић разговарао са руководством Медицинског факултета и општине Фоча.

Министар Комић истакао је да у Фочи постоје реални услови да ова општина интензивира научно-истраживачки рад у чему види велику улогу локалне, академске и пословне заједнице. Туризам,водопривреда, шумартсво и образовање кључне су области у којима може доћи до значајаних подухвата, каже Комић.

-Иницирањем иновативности може се постићи један нови ниво конкурентности привреде, а неопходно је обезбиједити могућноисти за даљи развој туризма, а на том плану ћемо надам се у наредном периоду остварити веће резултате-рекао је Комић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да су за Фочу приоритети завршетак студентског дома и нове зграде Православног богословског факултета, као и стварање бољих услова за квалитетно одвијање наставе на обје високошколске установе у овој општини.

-Осим тога ми имамо и НП “Сутјеска”, који са својим капацитетима пружа значајне могућности за научноистраживачке радове у другим областима, јер је то потенцијал који пружа заиста велике могућности за бављење науком-рекао је Машић.

Министар Комић обишао је и Медицински факултет и увјерио се у резултате и успјехе које је ова високошолска установа постигла посљедњих година, посебно у области научно-истраживачког рада, за шта су на прошлогодишњем Фестивалу науке у Бањалуци добили прву награду. Влада РС је препознала труд и рад, студената и руководства на Медицинском факултету, а неће изостати ни помоћ у опремању новооформљеног Центра за биомедицинска истраживања, као и покретању трећег циклуса студија на овој установи, истиче Комић.

-То је оно што је заиста потребно с обзиром да се ради о једној изузетној установи са могућностима које су заиста велике-каже Комић.

Декан факултета Милан Кулић нагласио је велику подршку Министарства науке и технологије РС посебно у суфинансирању научних пројеката, научних скупова и издавачкој дјелатности. Увјерени су у наставак подршке у опремању Центра за биомедицинска истраживања, за сада јединог центра оваквог типа у РС.

-Центарје јако важан за овај факултет Универзитет и РС,као и за организовање докторских студија трећег циклуса, који почињу од наредне академске године. Пружиће могућност нашим сарадницима да се баве науком, студентима да се едукују, а тако ће се још више  рангирати наш факултет-рекао је Кулић

Од министра Комића, представници локалне заједнице у Фочи затражили су помоћ и у реализацији неких других пројеката као што су топлификација града и пројектима попут активарања раније издатих концесија за мини хидроелектране.

 

 

Поделите: