Search
Close this search box.

НАЧЕЛНИК МАШИЋ НАГРАДИО ТАЛЕНТОВАНЕ МУЗИЧАРЕ

Ученике Основне музичке школе у Фочи који су на недавном Интернационалном фестивалу хармонике у Београду и 22.републичком такмичењу музичких школа  у Бања Луци постигли изврсне резултате и побрали бројне награде примио је данас начелник општине Фоча Радисав Машић и уручио им симболичне новчане награде у износу од 50 КМ.

Ни недостатак простора за вјежбање, стари инструменти, и финансијски проблеми нису спријечили ученике Основне музичке школе да бриљирају на два такмичења у Београду и Бањалуци. У престоници Србије млади хармоникаши освојили су прво мјесто, док су у највећем граду РС на 22.републичком такмичењу прву награду освојили у дисциплини камерни ансамбл, двије друге награде у дисциплини клавир соло и једну трећу награду.Ученици кажу да је оба такмичења обиљежила јака конкуренција, али да су успјели да надсвирају и старије од себе.

-Јако нам значе награде, јер смо се доста трудили и доста смо вјежбали. На републичком такмичењу, поред нас, учествовало је 12 камерних ансамбала, а  највећа конкуренција били су нам ученици из Требиња и Бањалуке-рекла је Христина Учур, члан побједничког квинтета хармоникаша.

Спремање за такмичење није било нимало лако. Ученици су запоставили све своје редовне обавезе и посветили се вјежбању, чак у вечерњим терминима и викендом. Пожртвованост ученика се исплатила, а њихови наставници са правом су поносни.

-Окупљали смо дјецу у вечерњим терминима, када нема гријања у школи, па чак и за викенд. Отежавајућа околност је и што дјеца кући немају одговарајуће инструменте, гдје вјежбају на синтисајзерима. Морали су да се потруде, да мало запоставе и редовну наставу, али се труд исплатио и ми смо стварно и радосни и поносни-рекла јенаставница клавира Данијела Мијовић.

Директорица Основне музичке школе Љиљана Станковић каже да није било подршке локалних предузећа, угоститељских објеката и општине, ученици не би могли ни отићи на такмичења, а наступи и награде били би само сан.

Уз искрене честитке ученицима, директору и наставницима Музичке школе, начелник општине Радисав Машић истакао је да су и ова такмичења и освојене награде доказ преданог труда и рада, али и надарености, фочанских музичара. Нагласио је да ће општина увијек подржати и стимулисати младе таленте:

-Обрадовани смо њиховим талентом и настојаћемо да им помажемо и да стимулишемо њихове напоре и настојања да у оном што воле постигну што је могуће више. Симболично смо их наградили и честитали им празник, а финасирали смо и трошкове њиховог путовања на такмичење, што ћемо наставити у будућности-рекао је Машић.

Талентовани фочански музичари искористиће дане прољећног распуста да се одморе и уживају у позитивним утисцима које носе са такмичења, а затим се поново враћају за своје инструменте да се спремају за нова надметања и концерте.

Поделите: