Search
Close this search box.

НОВА ПАРЦЕЛАЦИЈА И ПРОИЗВОДЊА У ИНДУСТРИЈСКОЈ ЗОНИ БРОД НА ДРИНИ

У Индустријској зони Брод на Дрини у Фочи на различитим пословима тренутно је ангажовано око 150 радника. Са активирањем нових локација, али и проширењем производње, у општини очекују да ће број радника ускоро бити увећан за око 20 одсто.

Иако је прошло много година од када је Индустријска зона Брод на Дрини након стечајног поступка приватитована и испарцелисана,  а десетак привредника ушло у посјед имовине, није дошло до масовног запошљавања радника нити су сви привредни призвођачи покренули производњу. Привредници као основни разлоге за то наводе лошу инфраструктуру, недостатак приступних путева, а раније су затражили и нову парцелацију, јер су поједини власници у међувремену своје парцеле или њихове дијелове продали новим инвеститорима.

-Неопходна је и ажурнија помоћ од општине, надамо се да неће изостати, јер горе не постоји још увијек уређена инфраструктура. Сви ми који смо купили парцеле очекујемо да се заврши парцелација и ријеше инфраструктурни проблеми, како би се запослили неки нови људи и покренула производња-каже привредник Васо Благојевић

Осим што власници парцела траже већу помоћ од општине и државе, планирају и пријем нових радника. Међу њима је привредник Зоран Томовић, власник предузећа ДОО Рудежа, који је већ покренуо производњу у Индустријској Зони Брод на Дрини.

-Ја се бавим дрвопрерадом, цијепањем дрва, радим извоз за Њемачку и Италију, имам неких пет рданика тренутно упослених, треба ми сигурно још толико нових, али недостају ми вода, струја, приступни путеви, без тога нема ни индустријске зоне-каже Томовић.

Нове раднике након ремонта тражиће и предузеће ДОО „Комерц“ из Теслића. У овом предузећу потврдили су нам да ће им у мају мјесецу требати двадесетак нових радника.

У Општини Фоча кажу да већ имају усвојен Регулациони план којим су ријешени основни проблеми водоснабдијевања, снабдијевања електричном енергијом, као и постојећи јавни пут. Због ранијег захтјева инвеститора за додатну парцеларцију неопходно је усагласити нови урбанистички план Индустријске зоне Брод на Дрини, на чијој изради тренутно ради АД Пројект Бања Лука.

-Урбанисти и пројектанти још усаглашавају урбанистичка рјешења на терену. Наша је намјера да у наредном периоду понудимо локалном парламенту на усвајање новог урбанистичког плана гдје ће се како на страим тако и на новим парацелама видјети нови објекти, дјелатност која ће се обављати, а све у циљу интензивирања привредних активности и новог запошљавања, оно што је интерес свих нас-рекла је Раденка Срндовић, замјеница начелника општине Фоча.

У општини су додали да осим што ће помоћи у рјешавању инфраструктурних проблема, подстаће и све оне привреднике који желе да приме нове раднике.

-Стимулативним подстицајима или кредитним средствима на дугорочној основи можемо подстаћи све оне који желе да отворе нова радна мјеста , али то треба да буде озбиљан програм који ће ангажовати и нашу скупштину и све оне који желе на овом плану да ураде нешто-рекли су у општини Фоча.

Поделите: