ОБИЉЕЖЕН ДАН ФОЧАНСКЕ БРИГАДЕ

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем вијенаца на градско централно спомен обиљежје палим фочанским борцима у одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ представници Борачке организације општине Фоча обиљежили су двадесет три године од формирања фочанске бригаде Војске Републике Српске.

У општинској Борачкој организације истакли су да су од завршетка рата до данас ветерани Фоче били и остали истински поборници стабилизације мира и изградње РС.

-Борцима најчешће недостају године стажа за пензију, а најтеже им пада што, за разлику од њих, они који нису учествовали у рату углавном имају запослење. Према закону о правима бораца, приоритет имају породице погинулих бораца, затим борци инвалиди до четврте категорије, а тек онда демобилисани борци, а кад ће то бити не знамо-истакао је Срђан Станковић, предсједник Предсједништва општинске Борачке организације.

У протеклом рату у Фочи је погинуло 646 српских бораца и цивила, а тежа рањавања преживјело је 545 ратних војних инвалида. На Видовдан 1994.године Фочанску бригаду орденом Немањића одликовао је тадашњи предсједник РС Радован Караџић.

Српски борци у Фочи су на почетку  рата организовани су у осам батаљона и два самостална одреда која су прерасла у тактички групу „Дрина“,  а затим у двије лаке пјешадијске бригаде које се спајају у једну Седамстоједанаесту херцеговачку пјешадијску бригаду у саставу Херцеговачког корпуса. Фочанска бригада је у зависности од ратних потреба и степена мобилизације бројала  од 3 500 до 5 000 бораца.

Подели

Наши пријатељи

Translate »