Search
Close this search box.

ОБНОВА ПУТА ФОЧА-ШЋЕПАН ПОЉЕ ДО ПОЧЕТКА ТУРИСТИЧКЕ СЕЗОНЕ

Обнова магистралног пута Фоча-Шћепан Поље одвија се по плану, проширују су најкритичнији дијелови и кривине , а дионица пута од кампа Бастаси до границе са Црном Гором, у дужини од пет километара, којој је дат приоритет, биће санирана до почетка туристичке сезоне.

Непуних мјесец дана више од двадесетак радника и механизација Србињепутева константно на терену раде на санацији пута Фоча-Шћепан Поље. Приоритет је за почетак дат доници од границе са Црном Гором до кампа Бастаси.

Вриједност прве фазе радова је око 620 000 марака, које је обезбиједила Влада РС, а у предузећу Србињепутеви кажу да ће радове завршити прије задатог рока.

-Тренутно су у току земљани радови, исправљање кривина, израда нових пропуста, проширење постојећи, поједини дијелови пута проширују се у дужини од један до два метра, засвино од потребе, углавном пута комуникација се санира. Путеви РС су нам дали 60 дана рока за завршетак, ми ћемо завршити прије тог рока, односно врло брзо- рекао је Недељко Павловић, директор Србињепутева

Начелник општине Фоча Радисав Машић истиче да је овај путни правац приоритет за општину Фоча и додаје да је од велике важности што ће радови бити завршени до почетка туристичке сезоне.

-Више пута смо обилазили радове и увјерили се да се брзо одвијају и да теку по плану. Много посла је урађено, многе кривине су исправљене. Пет километара биће завршено до почетка туристичке сезоне, што је најважније и што је и циљ пројекта. Биће то једно добро рјешење, док не дођемо до трајног рјешења-рекао је Машић.

Трајно рјешење за пут према Шћепан Пољу треба да понуди главни пројекат који је Министарство саобраћаја усагласило са Европском комисијом за израду главног пројекта Фоча-Хум са међудржавним мостом и израду студијске документације за побољшање пута Сарајево – Фоча. Израда пројектне документације је у току, а рок за завршетак је 24 мјесеца.

За израду пројектне документације обезбијеђено је 1,7 милиона евра, а изградња пута, према досадашњим процјенама, коштаће око 62 милиона евра.

 Због санирања магистрале Фоча-Шћепан Поље више пута у току дана долази до обуставе саобраћаја, које не трају дуже од 30 минута. Павловић каже да обуставе нису значајне и да возачи имају стрпљења и разумијевања.

Поделите: