Search
Close this search box.

ИНТЕНЗИВИРАНА САРАДЊА ФОЧЕ И КРАГУЈЕВЦА

Начелник општине Фоча Радисав Машић и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Ћурчић присуствовали су у Крагујевцу обиљежавању Дана града који је обиљежен 6. Маја, у знак сећања на овај датум 1818. године, када је Крагујевац проглашен за прву престоницу модерне Србије.

Начелник Машић подсјетио је да су Фоча и Крагујевац градови побратими и додао да је делегација општине Фоча с представницима крагујевачке власти  разговарала о интензивирању сарадње  у области туризма и привреде.

Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Ћурчић каже да је на састанцима са градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем и начелницима одјељења договорено да се ускоро у овом србијанском граду одрже Дани Фоче.

-Гдје би наши привредници и наши произвођачи могли да представе своје идеје и производе и евентуално остваре пословне контакте са фирмама на територији града Крагујевца-рекао је Ћурчић.

Осим у области привреде, Фоча и Крагујевац међусобно ће унаприједити и област туризма, додаје Ћурчић:

-Сарадња би се огледала у размјењивању података о туристичкој понуди, затим у сардањи туристичких организација, како би наши грађани, преко Крагујевца, а на основу нашег побратимског односа са њима,  могли ићи на различите дестинације у свијету, јефтиније него што је то до сада било, а туристи Крагујевца, уз погодности, могли да долазе код нас на рафтинг и у НП „Сутјеска“. Већ смо заказали пар састанака тим поводом-рекао је Ћурчић и додао да ће Фоча већ сутра угостити делегацију града Крагујевца поводом обиљежавања Дана општине, 9, маја.

Дан града, 6. Мај, Крагујевац је обележио бројним манифестацијама у знак сећања на одлуку кнеза Милоша Обреновића да Крагујевац прогласи првом престоницом модерне Србије.

Крагујевац је престоница био до 1841. године, и у том периоду у овом граду основани су прва Гимназија у Србији, затим “Лицеј”-претеча Универзитета у Београду, први суд, позориште, прве новине (Новине србске), први професонални оркестар – “Књажеско-србска банда”, прва апотека, галерија, музеј и библиотека.

Град Крагујевац је привредни, културно-просвјетни, здравствени и политички центар Шумадије и Поморавља и сусједних региона. Налази се у срцу Шумадије и Србије, јужно од главног града Србије, Београда удаљен је 140 км. Простире се на површини од 835 квадратних километара, са 57 насељених мјеста и 78 мјесних заједница.

Поделите: