Search
Close this search box.

КРОЗ ПРОЈЕКТЕ ДО НОВИХ ИНВЕСТИЦИЈА

Актуелна власт општине Фоча настоји да, кроз сарадњу и пројекте са републичким, државним и министарствима у ФБиХ, али и кроз сарадњу са невладиним организацијама и пројекте ИПА фондова, обезбиједи средства, како би се унаприједили услови живота у овој локалној заједници, али и ријешили бројни инфраструктурни недостаци.
Начелник општине Радисав Машић каже да буџет није довољан да подмири све потребе грађана и да се само кроз касу општине не могу покренути велике инвестиције.
-То је реална прича и ми тражимо начине да из других извора то обезбиједимо-рекао је Машић.
Он је подсјетио је да је недавно са министром за избјегла и расељена лица РС Давором Чордашом у Бањалуци потписао споразум о асфалтирању улица у насељу Доње Поље, изградњи 20 кућа за повратнике Србе и петнаест кућа за бошњачке повратнике, као и о изградњи зграде са десет станова за породице које годинама живе у колективном центру у Миљевини и појаснио да све те инвестиције износе око 2,5 милиона КМ, а финансирају се из различитих пројеката и програма.
-Министарство за избјеглице и расељена лица РС обезбиједило је 40.000 КМ за асфалтирања двије улице у насељу Доње Поље док ће преостали новац обезбиједити локална заједница. Разговарамо и са другим министарствима око других пројеката, а ово је вријеме када су отворени и бројни међународни позиви, па се надамо да ћемо и на том пољу моћи нешто да остваримо-рекао је Машић.
Говорећи о пројекту прекограничне сарадње БиХ и Србије кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА), за који је недавно објављен позив, Машић је рекао да ће општина Фоча највјероватније узети учешће овом пројекту, заједно са србијанским градом Ужицем.
-Тај пројекат је превасходно усмјерен за санирање и превенцију посљедица од поплава и елементарних непогода. Ми већ имамо одређена искуства у прекограничним пројектима, то је показало успјешно спровођење сличног пројекта са општином Плужине, а ми смо недавно у Ужицу разговарали о партнерским односима овог града и наше општине. Имамо пуно оптимизма да ћемо ми наш пројекат урадити како ваља и да ће он проћи-рекао је Машић.

Поделите: