Search
Close this search box.

“НОЋ МУЗЕЈА” ПРВИ ПУТ У ФОЧИ У ОКВИРУ МАЈСКИХ ДАНА КУЛТУРЕ

Са атрактивним програмом Музеј Стара Херцеговина у Фочи  први пут се укључио активно у традиционалну, најмасовнију културну манифестацију “Ноћ музеја”.

Бројни посјетиоци уживали су у шестоипочасовном богатом културно-умјетничком програму сатканом од више сталних и гостујућих изложби, концерта ученика Основне музичке школе у Фочи, видео презентација музејских поставки и документарних филмова.

Музеј Стара Херцеговина у Фочи отворио је у суботу вече врата посјетиоцима и љубитељима умјетности, представивши им вриједна дјела из своје збирке, и тако се придружио великој породици од неколико хиљада европских музеја, који обиљежавају „Ноћи музеја“. Од 18 часова до 00 часова и 30 минута иза поноћи фочански музеј понудио је четири сталне поставке: Фоча у прошлости, Фочански период НОБ-а 1942. година, Етнографска поставка и Битка на Сутјесци, гостујућу изложбу „Легат Стевана и Станислава Биничог“ Народног музеја из Крушевца, бројне видео презентације, а за богат културно-умјетнички програм побринули су се ученици Основне музичке школе у Фочи, побједници и учесници бројних протеклих републичких и интернационалних такмичења.

Иако први пут организује Ноћ музеја, фочански музеј оправдао је своје позиционирање у овој европској манифестацији, о чему најбоље говори велика посјећеност. Музеј је био потпуно испуњен, највише младошћу, а млади су мишљења да ова манифестација има и забавни и едукативни карактер.

-Требало би чешће да посјећујемо музеј, јер је музеј најбољи чувар наше традиције и историје, а ова манифестација је одлична прилика за то-сматра Марко Сарић.

-Мислим да је ово одлична прилика да наши суграђани масовно посјете музеј, да се промовишу богата култура и историјске тековине нашег града. Драго ми је да је коначно ова манифестација заживјела и у нашем музеју и у Фочи-каже Наташа Вукадин.

Манифестација Ноћ музеја још више ће популарузивати фочански музеј и употпунити програм Мајских дана културе, сагласни су начелник и замјеник начелника Радисав Машић и Раденка Срндовић, који нису пропустили прилику да уживају у богатом умјетничком програму.

– Музеји нису само окамењена слика прошлости нити чувар наших старина, већ жива материја у којој се увијек нешто дешава, а посебно нам је драго што је ова манифестација младости и умјетности баш у мају мјесецу, мјесецу културе у нашој општини и све честитке музеју на организацији-рекао је Машић.

-Заиста само ријечи хвале, одушевљени смо и концертом наших ученика из Фоче, а итиме што наш музеј први пут овако једну манифестацију уобичава да слави и надамо се да ће у будућности бити много сличних манифестација и програма у којима ћемо уживати-истакла је Срндовићева.

Осим неочекивано велике посјећености за манифестацију Ноћ музеја, фочански музеј биљежи све више посјета домаћих и страних туриста. Очекују бројне госте широм свијета и у току љетне туристичке сезоне.

-Свакдоневно расте број туриста који посјећују Музеј, ових дана имали смо групу туриста из Загреба, који су се упознали са нашим крајем и отишли су задовољни. Од сада радимо сваког дана и викендом, управо због туриста који долазе на рафтинг, у НП “Сутјеска”, тако да очекујемо да ћемо ове године забиљежити доста више посјета,  а у прва три мјесеца ове године око 1 000 људи је посјетило нашу установу-истакла је директорица Музеја, Бранка Драгичевић и додала да је задовољна посјетом и програмом за интернационалну манифестацију Ноћ музеја.

Музички спектакл фочанских основаца

На музејској позорници, препознатљиви по својим атрактивним наступима, ученици Основне музичке школе у Фочи приредили су публици прави културни спектакл:

-Ја сам на гитари свирала Баркаролу од композитора Наполеон Косте, Варијације на швајцарску тему од Мила Праљка. Нама је задовољство наступати у нашем граду-каже ученица Наташа Мијовић. Марија Учур на клавиру је одсвирала Бахову композицију, руску народну пјесму “Двије гитаре”,Сара Ускоковић одсвирала је Етиду и Мали прелудиј од Баха, док се квинтет хармоника публици представио са побједничим композицијама.

Поделите: