Search
Close this search box.

ОСМОРО МЛАДИХ ДОБИЛО ШЕСТОМЈЕСЕЧНИ ПОСАО

Осморо младих из Фоче добило је шестомјесечни пословни ангажман у седам јавних установа и приватних предузећа. Посао је намијењен за стручно усавршање младих од 18 до 35 година који су без запослења, а спроводи га сарајевска невладина организација „Прогрес“ у сарадњи са општином Фоча.

Уговор о шестомјесечном запослењу потписао је и осамнаестогодишњи Миле Шкипина. Добио је прилику да прве радне вјештине стекне у предузећу за прераду дрвета „Рудеж“. Посао ће му, каже, добро доћи јер нема никаквих примања.

-Молбу сам предавао овдје за општину назвали су ме и то је то-каже Шкипина.

Ове године и послодавци из туризма, угоститељства, откупа и прераде шумских плодова учествују у пројекту „Практична обука и стручно оспособљавање“. Јелена Тодоровић посао ће наћи у Дјечијем вртићу, а Владимир Шремпф у Дому здравља.

-Имам оца и брата који су незапослени, ово ми је прво запослење-каже Тодоровићева.

-Иначе сам по струци стоматолошки техничар имаћу прилику да се доедукујем у рендген техничара и надам се да ће ми то помоћи да дођем даље до запослења-рекао је Шремпф.

Новац за плате и доприносе обезбједиће општина Фоча и Удружење „Прогрес“ из Сарајева.

-Ради се о финансирању нето плате у случају гдје је општина послодавац онда бруто износ када су у питању спољни послодавци онда иде нето износ а гдје су послодавци приватници онда доприноси иду на терет ове фондације-рекла је Раденка Срндовић, замјеница начелника општине Фоча

Елвир Чаушевић, координатор пројекта „Практична обука и стручно оспосаобљавање“ појаснио је да  су кандидати бирани по сљедећим критеријумима –да немају једног или оба родитеља или да су из социјално угрожених породица у којима нико није запослен.

– Износ средстава за осам полазника негдје око 12 хиљада марака за порезе и доприносе, ако саберемо све те цифре дођемо на цифру од 30.000 марака-рекао је Чаушевић.

Овај пројекат спроводи се у још девет општина у БиХ уз подршку њемачке фондације „Крила наде“.

Поделите: