Search
Close this search box.

ОБИЉЕЖЕНE 72 ГОДИНЕ ОД БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ: НАЈСЛАВНИЈА ЕПОПЕЈА И ПУТОКАЗ БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА

Полагањем вијенаца и цвијећа на Централном спомен-обиљежју на Тјентишту и пригодним културно-умјетничким програмом, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, обиљежене су 72 године од Битке на Сутјесци, у којој је за тридесетак дана борбе 1943. године погинуло око 7 500 бораца. Из Долине хероја данас је  упућена порука да слобода нема алтернативу и да се не смије угрозити никаквим политикама, нити политичким одлукама.

SUTJESKA 8 NASLOVNA

Пред светиоником борбе за слободу на Тјентишту окупило се више стотина поштовалаца широм РС, БиХ, Србије, Словеније и Црне Горе и исказали своју чврсту приврженост тековинама НОБ-а и свему ономе што је она бившој Југославији подарила, а то је више од педесет година мира и највећег раста и развоја, који је овај простор доживио. Међу њима и Подгоричанин Бранислав Љумовић, предсједник Савеза организација НОР-а Црне Горе и учесник славне битке. Имао је непуних 16 година када је кренула битка на Сутјесци, као борац Пете пролетерске црногорске бригаде.

-Тада сам прешао Драгош седло, Борје, прешао сам ријеку Сутјеску, затекли смо Њемце ноћу, ту смо се борили, касније на Крековима смо поново на њих наишли борили се и ту је погинуо Сава Ковачевић. Ово дрвеће како је сада у то вријеме је било сво покидано, лешева је било свуда, и Партизана, и Њемаца и Италијана, било је страшно, заиста… Моја бригаде је тотално настрадала, тешко ми се сјећати свега-кроз сузе прича Љумовић.

ljumovic

Битка на Сутјесци или Пета непријатељска офанзива карактеристична је по томе што је број фашистичких снага био неупоредиво већи. Стотину двадесет седам хиљада војника настојало је да уништи у обручу око 16 000 партизанских снага. Одлучност, храброст и слободарска идеја је ипак побиједила. Битка на Сутјесци била је прекретница рата и овај простор и људи на њему су сврстани у блок оних који су свјетској цивилизацији подарили побједу против највеће зла, фашизма, каже Благоја Гајић, предсједик СУБНОР-а РС.

-Најславнија епопеја југословнске револуције и неисцрпно врело снага и поноса будућим поколењима. Водила се у окружењу са многоструко јачим и опремљенијим непријатељем , али се завршила побједом народноослободилачке војске, захваљујући херојском подвигу бораца и старјешина, оданошћу народа, вјештом командовању Коче Поповића, Саве Ковачевића, Пеке Дапчевића и Павла Јакшића-истакао је Гајић.

SUTJESKA 3

Битка на Сутјесци примјер је херојске борбе и пожртвовања свих оних који су били нападнути од стране фашистичке идеологије, која је имала за циљ уништити све који не мисле као они, каже министар рада и борачко инвалидске заштите РС Миленко Савановић. Далеко мањи број бораца показао је како треба да се брани сваки кутак своје земље, своја слобода и достојанство, а Влада РС ће наставити да указује на вриједне тековине антифашистичке борбе и да шири идеје борбе против фашизма, поручује Савановић.

– Са овог историјског  мјеста желим да пошаљем поруку свим политичарима и политикама у БиХ и свјетским моћницима да морају бити свјесни чињенице да је наш народ, превасходно српски народ, добар народ и домаћин који је спреман да подари све комишијама и пријатељима, али када је у питању слобода, она се никоме не поклања и за њу се живот даје. Слобода је на овим просторима плаћена крвљу и  брани се као зјеница ока. Фашизам и данас није мртав и постоје још увијек нека настојања да се уруши Република Српска и зато молим све политичаре у функцији РС и БиХ да доносе разумне одлуке, јер се на њима заснива судбина овог народа-нагласио је Савановић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС.

SUTJESKA 7

Србија, РС и цијели српски народ никада се нису стидјели своје антифашистичке прошлости и као дио побједничке коалиције без њих не би била могућа побједа над фашизмом, рекао је на Тјентишту Алекасандар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије:

-Све је то истина, као што је истина да много већи народи од нас нису дали такав допринос побједи над фашизмом у цијелом свијету-поручио је Вулин.

Министар енергетике и рударства у Влади РС Петар Ђокић истакао је да је “Сутјеска” највећа епопеја народа бивше Југославије у којој је око седам хиљада људи дало своје животе и храбро и одлучно се супроставило тиранији и агресији.

– Увијек смо били на страни оних снага које су се бориле за прогрес, за боље друштво и за бољи живот свих људи и веома смо поносни на то дас мо тиме ушли у славну историју антифашизма, дијелећи велику вриједност и побједу са осталим прогресивним народима-казао је Ђокић.

NACELNIK MASIC

Начелник општине Фоча, која је домаћин обиљежавања годишњице славне битке,  Радисав Машић рекао је да је се прије више од седам деценија у долини ријеке Сутјеске одиграла једна од најсудбоноснијих битака Другог свјетског рата у којој су борци хероји показали колико се воли и како се брани слобода.

-Битка која је исписала бројне примјере чојства, јунаштва и братске слоге. На тим тековинама које су нам оставили борци са Сутјеске почива свако друштво социјалне правде и слободе. Обавеза свих генерација је да те племените поруке НОБ-а преносе на младе и да их сачувамо као залог нашег трајног опредјељења да ћемо увијек бити борци против фашизма-поручио је Машић обраћајући се присутнима.

sutjeska 72 jos

Међу палим борцима Сутјеске било је Срба, Хрвата, Словенаца, Муслимана, Црногораца, Македонаца, Јевреја из свих крајева, жена, болничарки, ђака, свих слободољубивих југословенских патриота. Њихове кости које су уграђене у Долини хероја заувијек ће опомињати млађе генерације да наставе да обиљежавају ову славну битку.

masic vijenci

Вијенце на спомен-костурницу палим херојима положили су  изасланик предсједника РС Миладин Драгичевић, делегације Владе РС и Србије, делегације СУБНОР-а РС, Србије и Словеније, СОБНОР-а Црне Горе, Амбасаде Руске Федерације, Општине Фоча, БОРС-а, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, и бројни други поштоваци тековина НОБ-а.

Поделите: