Search
Close this search box.

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА ФОЧЕ И УЖИЦА: УСПОСТАВИТИ ЦЕНТРЕ ЗА ОБУКУ И СПАШАВАЊЕ ОД ПОПЛАВА

 

„Успостављање регионалних центара за обуку и спашавање од поплава“ назив је заједничког пројекта Општине Фоча и ЈП Аеродром „Поникве“ из Ужица којим ће конкурисати на трећи позив у оквиру прекограничне сарадње БиХ и Србије. Вриједност пројекта, који би се  финансирао из ИПА фондова Европске уније, је  1,2 милион евра.

Успјешно реализован пројекат прекограничне сарадње са општином Плужине , општини Фоча дао је вјетар у леђа да настави сличне активности. Овај пут, заједно са србијанским градом Ужице, односно ужичким „Аеродромом Поникве“ кренули су у писање приједлога пројекта прекограничне сарадње. Апликанти су озбиљно приступили изради пројекта, који оцјењују врло озбиљним и неопходним, посебно имајући у види сталне климатске промјене које нису заобишле ни подручје Горњег Подриња на којем егзистирају Фоча и Ужице. Коначан циљ је успостављање регионалних центара за обуку и спашавање од поплава на територији обје локалне заједнице.

FOCA UZICE 2

-Ишли бисмо на доградњу нашег постојећег Ватрогасног дома, значи нових 300 квадрата би било дограђено за овај центар, ту је опремање објекта, затим опрема специфична за обуку и спашавање и техничка, комуникацисјка опрема. Овај пројекат ће подразумијевати и системско позиционирање Центра, а биће у систему МУП-а РС односно Цивилне заштите РС -рекла је Раденка Срндовић, замјеница начелника општине Фоча.

Она је додала да пројекат предвиђа и двије локације за слијетање хеликоптера, едукацију и обуку спасилаца, али и становништва за дјеловање у ванредним ситуацијама.

-То показује да се општина Фоча већ наметнула људским ресурсима који су се показали веома стручним у овим пословима, а сада би имали могућност за додатну едукацију скипера, ронилаца и других спасилаца на води, као и грађана кроз савјете мјесних заједница-истакла је Срндовићева.

foca uzice

Ужички  „Аеродром Поникве“ , некада војни аеродром који је 1999.године оштећен у НАТО бомбардовању од 2011.године користи се у цивилне сврхе. Директор ЈП „Аеродром Поникве“ Саша Савић каже да би пројектом аеродром био оспособљен за прихват спасилачких екипа у ванредним ситуацијама, као и прихват хуманитарне помоћи.

-И да се онда са тога аеродрома хеликоптерима опрема и спасиоци превозе на неприступачне локације, гдје год то буде неопходно- рекао је Савић.

poplava spasavanje

Зоран Милитаров, начелник Градске управе за ванредне ситуације Града Ужица каже да је подручје Подриња, којем припадају и Ужице и Фоча, подложно климатским промјенама које за посљедицу имају честе бујичне поплаве.

-Један од разлога због чега смо нашли заједнички интерес зуа овај пројекат јесте управо то,а наш циљ је да едукујемо становништво, да припремимо јединице опште намјене, оспособимо тимове,како бисмо могли у случају настанка такве ситуације да одмах брзо и заједно дјелујемо. Ово су простори на којима поплава не траје кратко, појављује себрзо, прави огромнепосљедице, прекида комуникације и ако сви заједно не дјелујемо, сви можемо да трпимо и да имамо велике и дугорочне проблеме -истакао је Милитаров.

podrinje 1

Да ли ће пројекат добити зелено свјетло знаће се до краја године, након чега би услиједила реализација, која би трајала 24 мјесеца.

Поделите: