Search
Close this search box.

ПРОЈЕКАТ “ПОДРИЊЕ” ШАНСА ЗА ОПШТИНУ ФОЧА

 

Начелник општине Фоча Радисав Машић и замјеница начелника Раденка Срндовић присуствовали су јучерашњој констутутивној сједници Савјета корисника пројекта “Подриње”, која је као заједнички програм Владa РС и Србије одржана у Ужицу.
Пројекат обухвата 31 општину са обје стране ријеке Дрине, од којих је 15 општина из РС а 16 из Србије.
Урађен је на принципима Европске уније и представља основу за добру сарадњу , економски развој и заједничко учешће у међународним пројектима.
Своје приједлоге о заједничким пројектима општине ће доставити до краја јула, а Савјет Подриње ће припремити оперативни програм, који ће размотрити Владa Србије и  Владa РС. Двије владе ће и обезбиједити буџетска средства за њихову реализацију.
Своје приједлоге доставиће и општина Фоча.
-Највише простора за сарадњу општина и са једне и са друге стране обале ријеке Дрине, има у областима енергетике, пољопривреде, шумарства, туризма и инфраструктуре. Једно од питања, свакако, је и поједностављивање преласка границе што у пракси често представља велику сметњу привредној трговинској сарадњи. Ми ћемо такође доставити своје приједлоге , видимо шансу јер ће поједини пројекти бити финансирани из међународних фондова, а ми у томе већ имамо добра искуства-рекао је начелник Машић.

Поделите: