Search
Close this search box.

РАСПИСАН МЕЂУНАРОДНИ ТЕНДЕР: НОВИ ВОДОВОД ПОСЛИЈЕ ВИШЕ ОД ПОЛА ВИЈЕКА

Међународни тендер за изградњу прве фазе пројекта „Водовод и канализација у Фочи“ којом ће ова локална заједница коначно ријешити дугогодишњи проблем водоснабдијевања, а старе азбестне цијеви замијенити савременим, расписан је данас, потврдио је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Прва фаза пројекта обухвата изградњу главног доводног цјевовода од каптаже Лучка врела до новог резервоара који ће се градити на већој висинској зони у насељу Обилићево, изградњу растеретне коморе, аутоматске хлорне станице и изградњу 2000 кућних прикључака са аутоматским очитавањем.

-Фоча ће овом инвестицијом добити довољне количине здраве воде за пиће. Старе азбестне цијеви које су постављене 1958.године, коначно ће бити замијењене цијевима изграђеним од материјала који одговара свјетским стандардима-рекао је Машић.

Друга фаза овог, према Машићевим ријечима, највећег инфраструктурног пројекта у Фочи у посљедњих педесет година, подразумијева замјену секундарне мреже, изградњу водовода до Драгочаве, изградњу водовода у Миљевини и реконструкцију и изградњу канализационе мреже.

-У трећој фази уследиће изградња колектора за пречишћавање оптадних вода у који ће се сабирати све отпадне воде из града, пречишћавати и пречишћене пуштати у Дрину-појаснио је Машић.

Он је додао да је реконструкција водоводне и канализационе мреже капитални пројекат којим ће се у Фочи ријешити један од највећих проблема са којима се грађани суочавају. Пројектне активности почеле су прије двије године, а за све фазе реконструкције локална скупштина је одобрила задужење до 10 милиона КМ.

Пројекат Водовод и канализација у 23 општине проводе Влада Српске и Европска инвестициона банка.

Главни цјевовод Лучка врела–Фоча изграђен је 1958.године. Постављене су азбестне цијеви без хлорне станице тако да се хлорисана вода и данас обавља механички. Због дотрајалости система губици на мрежи годинама су велики, а кварови веома чести.

Поделите: