Search
Close this search box.

ЗАМЈЕНИК МИНИСТРА ЗА ЉУДСКА ПРАВА И ИЗБЈЕГЛИЦЕ БИХ ПРЕДРАГ ЈОВИЋ У ПОСЈЕТИ ОПШТИНИ: ТРАЈНА РЈЕШЕЊА ЗА ИЗБЈЕГЛЕ И РАСЕЉЕНЕ НА ПОДРУЧЈУ ФОЧЕ

Замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић изјавио је данас у Фочи да ће ово министарство упутити иницијативу Савјету министара БиХ да изнађе начине за обезбјеђивање средстава за обнову жељезног моста код КПЗ-а у Фочи, јер како је оцијенио, овај објекат је врло важан за све народе у БиХ, али и причу о помирењу унутар државе.
-Иако то можда није само надлежност министарства, али јесте надлежност Савјета министара. Овај мост јесте од стратешког значаја и за Фочу, и за цијелу ову регију, зато ћемо упутити иницијативу за његову обнову. Видјећемо на који начин обезбиједити средства за овај мост, а сматрам да би можда и нека страна држава, која је добронамјерна, могла учествовати у грађењу овог моста-рекао је Јовић, који је са начелником општине Фоча Радисавом машићем обишао мост код КПЗ-а.

jovic opstina 3
Јовић и Машић раније су на састанку разговарали о имплементацији четири пројекта које на подручју Фоче проводе државно и ентитетско министарство за избјегла и расељена лица, а која се односе на одрживи поваратак Срба и Бошњака из ових категорија. Међу њиме је и пројекат затварања колективног центра и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења којим је планирана изградња стамбеног објекта са 20 стамбених јединица у које ће бити смјештени корисници алтернативног смјештаја, који тренутно живе у објекту РМК „Миљевина” у Фочи.
-Новац је обезбијеђен за тај пројекат, а вриједност је милион евра. На општини је да изнађу локацију и прибаве сву пратећу документацију за изградњу. Локацију су већ нашли, и што нам прије сву документацију доставе, и сам пројекат ће бити завршен што прије-казао је Јовић.
Начелник општине Фоча Радисав Машић подсјетио је да Министарство за људска права и избјеглице БиХ са Министарством за избјеглице и расељена лица РС на подручју ове локалне заједнице проводи бројне инфраструктурне пројекте и пројекте којима се рјешава стамбено збрињавање избјеглих и расељених категорија.
-Ми учествујемо у свим тим пројектима, кроз које ћемо ријешити 66 стамбених јединица, из тих програма ће бити одобрена средства од око три милиона марака, а што нам је најважније тиме рјешавамо и проблем колективног центра у Миљевини. Рјешићемо и добар дио проблема људи који су се опредијелили да своје трајно рјешење стамбеног збрињавања нађу у Фочи и за њих ће бити изграђена нова зграда. Ми смо у фази изградње и 15 кућа за повратнике Бошњаке и 25 кућа за српске повратнике, а у међувремену се рјешавају инфраструктурни проблеми повратника на подручју Фоче-рекао је Машић.

jovic opstina 4
Говорећи о жељезном мосту код КПЗ-а, Машић је подсјетио да је ово једини мост у РС, који је срушен приликом НАТО бомбардовања, а да до данас није обновљен, и додао да општина покушава да изнађе средства за његову обнову.
-Ријеч је о веома важној комуникацији која са магистралног пута повезује град и сва ова подручја, па и повратнички дио нашег града са осталим свијетом. Ријеч је о инвестицији за коју очекујемо подршку и других, а и општина је спремна да са своје стране у овај пројекат уложи максимално колико може-рекао је Машић.

jovic opstina 2
Састанку начелника Машића и замјеника министра за људска права и избјеглице БиХ Предрага Јовића у општини присуствовали су савјетник министра за спољну трговину и економских односа БИХ, Никола Перишић, замјеница начелника општине Раденка Срндовић, начелник општинског Одјељења за просторно уређење Бранка Саламадија и начелник општине Чајниче, Горан Караџић.

 

Поделите: