Search
Close this search box.

ЧЕСИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА УЛАГАЊА У ФОЧУ

 

Чешка компанија „Енерго Праг“ заједно са општином Фоча намјерава да активира погон бивше енергане у Индустријској зони Брод и у овај пројекат уложи 50 милиона евра. Ревитализацијом погона енергане Фоча би трајно ријешила проблем топлификације града.
Још прије годину дана представници чешких компанија показали су интересовање за изградњу когенеративног постројења топлане-термоелектране ревитализацијом објекта “Нова енергана” у Фочи, који је Влада Републике Српске купила у стечајном поступку и пренијела у власништво општине. Са представницима актуелне власти на јучерашњем састанку договорили су да своју идеју и реализују.
-Ми ћемо формирати ово заједничко предузеће у Фочи, а већ у наредном периоду кренуће се са радовима који ће, како нам је речено, коштати 50 милиона евра. То је велика инвестиција којом ми рјешавамо топлификацију града. Тиме бисмо обезбиједили топлану која је неопходна за погоне у Индустријској зони Брод, а обезбиједили би и дио електричне енргије која би се пласирала у систем Електропривреде РС-рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.
Ново заједничко предузеће чешких инвеститора и општине Фоча биће формирано у року од мјесец дана, а од наредне године кренуло би се са реализацијом пројекта. Осим што новим погоном рјешава питање будућности, топлификацију града, општина Фоча у овом пројекту неће морати да додатно да инвестира.
-Што се тиче капитала ми уносимо само оно што имамо, нећемо уносити нова средства, однос ће бити за почетак 90:10 одсто, сва улагања су од чешких компанија, а ми уносимо оно што већ имамо, дакле постојећи објекат. За неколико мјесеци именоваћемо директора предузећа и ријешити све административне техничке фомралности и почетком наредне године кренули бисмо са овом инвестицијом-додао је Машић
Будућа топлана користила би искључиво домаће ресурсе, угаљ из рудника Миљевина и дрвни отпад. Представник чешке компаније „Енерго Праг“ Јаромир Зрничек каже да ревитализација објекта енергане овом крају доноси вишеструку корист.
– Прије све граду Фочи , јер ће омогућити гријање, затим технолошка искоришћавања, производњу струје. Осим тих функција били би ефикасно искоришћени домаћи ресурси , дрво, угаљ, са циљем постизања што већег ефекта-рекао је Зрничек.
Уколико пројекат за који је исказан интерес буде оцијењен као изводљив и економски исплатив посебним уговорима ће се ближе уредити питања од заједничког интереса, зависно од изабраног облика сарадње.

Поделите: