Search
Close this search box.

МИНИСТАР МАЛЕШЕВИЋ У ФОЧИ: СТУДЕНТСКИ ДОМ И НОВА ЗГРАДА БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА НА ЈЕСЕН

 

Адаптација зграде бивше дирекције „Маглића“, коју је прије пет година Влада РС купила за потребе Православног богословског факултета, и изградња студентског дома у Фочи приводе се крају, а нови модерни објекти за студенте и професоре биће усељиви до почетка наредне школске године. Потврдио је ово министар просвјете и културе РС Дане Малешевић који је данас обишао радилишта ова два капитална објекта, чија је вриједност више од три милиона марака.

malesevic 8
За прву фазу градње дома и куповину зграде „Маглића“ за потребе Богословског факултета Влада РС је 2008. године обезбиједила три милиона марака. Прва фаза изградње студентског дома у Фочи завршена је још прије двије године, објекат је стављен под кров и радови су тада стали. Одлуку о задужењу од 10 милиона евра у пројекту „Модернизација факултета Универзитета Источно Сарајево фаза 2″ према Влади Аустрије Влада РС донијела је 6. марта прошле године. Након ове одлуке, потписивања званичног уговора, тендерске процедуре и процедуре јавних набавки, кредитна средства постала су оперативна, а радови су интезивно почели. Досадашња динамика радова обећава да ће студентски дом у Фочи бити један од најмодернијих објеката на овим просторима:
-Радови напредују доста добрим темпом, можемо бити задовољни, до септембра би радови требали да буду завршени. Неке собе би се већ могле и уселити само да им ставимо намјештај, а сигуран сам да ће студенти бити у овом дому од наредне академске године. Радови на новој згради Богословског факултета ће такође бити завршени, увјерили смо се у динамику. У наредном периоду слиједи опремање објеката заједно са домовима у Палама и Бања Луци, наредне седмице идемо са тендером, а већ почетком октобра бисмо могли да почнемо са уношењем опреме, након техничког пријема и стављања у функцију-рекао је Малешевић.

malesevic 2
Обавеза Општине Фоча биће обезбјеђивање инфраструктуре за ова два објекта:
-Наша је обавеза да обезбиједимо прикључке воде и струје, а све остало смо већ завршили-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.
Изградњом студентског дома више од 2 000 студената у Фочи добиће савремене квалитетне услове за студирање, а дом ће бити на располагању и страним студентима, као и студентима на размјени. Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета Источно Сарајево, Дејан Бокоњић, истиче да је дом важан и за болоњски процес.
-Ово је предуслов за резмјену студената , наставног кадра, учествовања у пројектима Еразмус плус, и ономе што је наш циљ, обезбјеђивање студентског смјештаја и смјештаја страних студената који долазе на наш Универзитет-рекао је Бокоњић.

malesevic 5
Најавама о завршетку нове зграде Богословског факултета највише се радују теолози, којима већ годинама недостају адекватне просторије и услови за квалитетно извођење наставе. Садашање просторије које користе припадају Средњој богословској школи у фочанском насељу Велечеву.
-Ми ћемо добити нове садржаје, кабинете за професоре и извођење наставе, изузетено нам је битно да се што прије уселимо и интегришемо у град. У плану нам је да на јесен видимо у ком правцу бисмо могли појачати капациете и са наставним кадром и препознамо се као квалитетан, културни факултет СПЦ и Универзитета-рекао је Дарко Ђого, декан Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки”.

Поделите: