Search
Close this search box.

ПРЕДСТАВНИЦИ МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ РС БОРАВИЛИ У ФОЧИ: МЈЕРАМА ДО ВЕЋЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Новоформирана Земљорадничка задруга „Еко Фоча“ убудуће ће имати задатак да координише и организује пољопривредну производњу на подручју фочанске општине, посредује између пољопривредних удружења, произвођача и откупљивача, а све са циљем подршке развоју пољопривреде на овом подручју. Ово је закључак  данашњег састанка представника Министарства пољопривреде РС са руководством општине Фоча и овдашњим пољопривредним произвођачима. На састанку је одлучено да се Задрузи „Еко“ на управљање уступи сточна пијаца , а додијелиће јој се и једна парцела за огледну производњу малине.

 poljoprivreda 2

Лоши сеоски путеви и инфраструктура,  мали број произвођача и сточног фонда,  слаб откуп млијека, неки су од проблема који тиште фочанску пољопривреду. Да би се оваква слика промијенила Министартсво пољопривреде РС, општина Фоча и пољопривредници одлучили су на данашњем састанку да удруже снаге и заједно приступе доношењу мјера за напријеђење агрономије.

Неке од мјера су повећање подстицаја пољопривредним произвођачима, набавка нових сточних грла и формирање Земљорадничке задруге која ће, између осталог, имати задатак да успостави тијесну сарадњу са пољопривредним удружењима у циљу заједничког наступа на тржишту.

-Добили смо подстицај и подршку за такво формирање и мислимо да би то требало радити убрзаним темпом. Када је ријеч о производњи млијека добили смо данас обећања да ће у том смислу ићи набавка нових сточних грла и мислимо да пољопривреднике који су заинтересовани за већу производњу стимулишемо и да добију подстицаје и да набаве нова грла, а ми да организуејмо производњу и са мљекаром „Пађени“ да наставимо добру сарадњу како би сви они који буду заинтереовани за откуп млијека могли да од тога и живе-рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Посљедњих мјесеци откуп млијека на подручју општине Фоча није био на задовољавајућем нивоу, упркос томе што је загарантован, а исплате и премије су редовне. Власник билећке мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје,  каже да су све општинске структуре су покренуле одређене активности да се откуп не би прекинуо.

-Количине су за сада доста мале, неких 300 до 400 литара дневно, то фактички има један озбиљан пољопривредни произвођач. Циљ нам је да увјеримо произвођаче да имају сигурно тржиште и да ће се све произведене количине моћи да откупе и наплате у договореном року, наставићемо овај рад, с тим да се мора подићи на већи ниво-рекао је Вукоје.

poljoprivreda

Помоћник министра пољопривреде РС Борис Пашалић рекао је да је ово министартсво у посљедње четири године за подстицаје на подручју Фоче издвојило око 1,5 милиона марака и истакао да ће да настави да пружа подршку фочанским пољопривредницима.

-Ништа се значајније неће промијенити уколико се производња настави на овом нивоу, а средства могу само да буду и већа. Ми припремамо Закон о подстицајима који ће ускоро бити упућен у скупштинску процедуру, а који ће омогућити да произвођачи имају извјесност шта ће се све суфинансирати у наредном периоду. Очекујемо да ћемо ту имати и стабилнију ситуацију и већа средства у нашем аграрном буџету , који је тренутно 60 милиона марака, а очекујемо повећање у наредним годинама-рекао је Пашалић.

Локална управа на састанку је затражила од ресорног министарства подршку и у поправци сеоских путева, тамо гдје пољопривредници покажу највише интересовања за проширење производње.

poljoprivreda 3

Пашалић је након састанка са представницима општине, присуствовао и састанку са фочанским пољопривредним произвођачима, на којем је такође било ријечи о откупу млијека. Истакнуто је да ће се све учинити да се откуп побољша, те да има пољопривредника који су заинтересовани за покретање нових фарми. Састанку је присуствовала и замјеница начелника општине Фоча Раденка Срндовић.

Поделите: