ЧЕТИРИ ФОЧАНСКА БОРЦА ПОСТХУМНО ОДЛИКОВАНИ „МЕДАЉОМ ЗАСЛУГА ЗА НАРОД“

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић уручио је данас у Чајничу 16 одликовања – “Медаља заслуга за народ” којим је српске борце из регије Стара Херцеговина постхумно одликовао предсједник Српске Милорад Додик.

Одликовања су уручена породицама четири погинула борца из Чајнича, пет из Новог Горажда, породици једног погинулог борца из Рудог, породицама два погинула борца из Калиновика и породицама четири погинула борца из Фоче, Миломира Шаровића, Пера Кулића, Бошка Пејовића и Ђорђа Ђоковића.

-Постхумна одликовања су израз захвалности и признања за жртве које су пале у току одбрамбено-отаџбинског рата за стварање Републике Српске-рекао је Савчић, који је одликавања уручио у име предсједника Републике.

cajnice

Он је истакао да су одликовања увијек значила посебан облик признања за жртву коју је појединац дао за стварање државе и да она имају симболичан назив “Медаља заслуга за народ”, те да су на одговоран начин, према Закону о правима бораца, материјално вредновани.

Савчић је рекао да ће породице погинулих бораца имати право на годишња примања одликованог борца.

Начелник општине Чајниче Горан Караџић рекао је да је ово један од тренутака када се породице присјећају својих најближих и уједно један од начина захвалности јер су они своје животе дали за стварање Републике Српске.

cajnice 3

Свечаности у Чајничу присуствовали су начелници општина ове регије, међу којима и начелник општине Фоча Радисав Машић.

Подели

Наши пријатељи

Translate »