Search
Close this search box.

“ХИЛФСВЕРК” АУСТРИЈА НАСТАВЉА ПРОЈЕКТНЕ АКТИВНОСТИ У ФОЧИ: ТРИНАЕСТ РАСЕЉЕНИХ И ИЗБЈЕГЛИХ ПОТПИСАЛИ УГОВОРЕ ЗА ОБНОВУ КУЋА

Начелник општине  Фоча Радисав Машић и представник аустријске невладине организације “Хилфсверк” Азема Авдушиновић потписали су данас уговоре укупне вриједности 430.000 КМ са 13 одабраних корисника донације за изградњу и реконструкцију стамбених јединица за избјегла и расељена лица са подручја Фоче.

Изградњу и реконструкцију кућа за  десет  расељених  и три повратничке породице имплементира “Хилфсверк” у оквиру пројекта “Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума”, који финансирају УНХЦР и Европска унија.

ugovori foca 13

Кров над главом након више од двије деценије добиће и Фочак Недељко Благојевић, којем је 1992. године на Никољдан у селу Црнетићи код Јошанице кућа спаљена до темеља.

-Дошао сам на ред на ову донацију, презадовољан сам, живио сам константно на селу, никада нисам ни престајао, а сада ћу коначно да имам своју кућу да наставим да обрађујем земљу и узгајам стоку-каже Благојевић.

У нову кућу у селу Слатина ускоро ће уселити и повратница Џехва Ћишија.

-Ја сам се прије седам година вратила овде, почела да чистим кућу и имање коју сам имала, прије двије године сам предала за донацију, ево хвала Богу добила сам то. Много ће ми ово значити, не могу објаснити колико-задовољна је Ћишија.

korisnici

Менаџер пројекта Азема Авдушиновић рекла је да су извођачи радова већ уведени у посао, а да је рок за завршетак 60 дана.

-Породице које ће добити нови кров над главом, биће подржане и кроз сегмент економске одрживости.То значи да ако породица посједује ресурсе и радне способности биће у ситуацији да обезбиједе егзистенцију себи-казала је Авдушиновићева.

azema

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да је општина у овом пројекту пружила техничку подршку .

-Ово је прилика да се људи коначно врате на своја имања, а новоизграђене куће имаће фасаде са термоизолацијом. Ово подразумијева да је инфраструктура ријешена и локална заједница помаже у том смсислу-рекао је Машић.

Машић и представници аустријске невладине организације “Хилфсверк”најавили су низ сличних активности у наредном периоду, у оквиру пројекта “Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума”, који се осим Фоче, проводи у још девет градова и општина БиХ.

 

 

 

Поделите: