Search
Close this search box.

ИЗ ФОЧЕ У СВИЈЕТ УПУЋЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА О УНИВЕРЗАЛНОМ ПОШТОВАЊУ ФУДБАЛСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

 

Више од двије стотине учесника 11.међународног омладинског турнира у фудбалу “Фудбал френдс”, заједно са тренерима, из пет земаља бивше Југославије, својим потписима овјерили су данас Декларацију о универзалном поштовању фудбалског пријатељства “Једна лопта-једно игралиште”. Важан документ од историјског значаја за све земље региона Фудбалски савези пет република  прослиједиће Уједињеним нацијама, како би га усвојиле све земље чланице.

dekl 2

Неприкосновено право на игру сваког појединца, без обзира на пол, расну, националну и вјерску припадност, боју коже, језик, друштвено поријекло и имовинско стање, са јасном поруком уједињевања и јединства, главне су одредбе усвојене Декларације. Потписници, екипе Црвена звезда, Војводина, Ријека из Хрватске, Будућност из Црне Горе, Олимпија из Словеније , Сарајево и Жељезничар из БиХ, као и домаћа Сутјеска сагласни су да ће овај документ донијети перспективу и бољу будућност развоју фудбала на овим просторима.

-То је оно што треба нашим просторима ради квалитета фудбала, одлична идеја, ми из Ријеке смо изузетно задовољни што смо дио оваквог пројекта. Најбитније да смо се ми овде организовали, да је идеја потекла од нас-рекао је Дарио Дабац , тренер ХНК “Ријека”.

-Декларација је један вид зближавања народа и клубова, само спорт је тај који може да зближи народе, регионе и ствара нова пријатељства, а овај турнир у Фочи је један показатељ свега тога-мишљења је Огњен Короман, тренер млађих кадета Црвене звезде.

TRENERI POTPISUJU VANJA STARCEVIC

 Идеја Једна лопта-једно игралиште која захваљујућу турниру у Фочи више од деценије траје на регионалном нивоу, потписивањем Декларације требало би да добије европски и свјетски значај, али и примјену.

-Слажем се са сваком реченицом у тој dекларацији, надам се да ће је препознати и УЕФА и ФИФА и да ће видјети да је то добра ствар за ове просторе, као и за цијелу Европу и свијет и надам се да ће је прихвати-очекује Вања Старчевић, тренер Олимпије из Словеније.

ZDENKO JELIC

Некадашњи генерални секретар и директор ФК Жељезничар, Зденко Јелић, који је у Фочи присуствовао потписивању Декларације, овај документ сматра великим искораком у области спорта у посљедњих неколико година.

-Немам ријечи у смислу позитивног коментара. Сама идеја заслужује максимално поштовање. Мој дугогодишњи кредо свео се сав на чланове ове декларације, зато ми је драго што је ово епохално, а још драже ми је што је то потекло одавде из Фоче, што има наглашену специифичну тежину-истакао је Јелић.

IMG_6168

Први потписи региона на епохални документ отварају једно ново историјско поглавље, сматра идејни творац Фудбал френдса и предсједник истоимене београдске Асоцијације, Зоран Аврамовић.

-Учинићемо све да она има своју причу, свој пут и знаће се да је 1. августа  2015.године из Фоче кренула прва Декларација “Јена лопта-једно игралиште”, јер нам је важно да имамо универзално поштовње фудбалског пријатељства. Прије три године УЕФА је кренула са Гаспромом у пројекат фудбалског пријатељства , а ми смо одавде почели са том идејом прије десет година и треба да будемо поносини на то. Наша идеја и порука обићи ће, надам се, читаву планету-истакао је Аврамовић.

ministrica i fs rs

Један од најпрестижнијих омладинских  турнира на овим просторима  „Фудбал френдс“, кроз који је за више од деценију прошло много младих фудбалера који су стасали у првотимце великих клубова и репрезентативце својих земаља, од наредне године биће уврштен у манифестације од посебног значаја за Републику Српску.

-Изузетно важан турнир, како за Фочу, тако за РС и цијели регион. Због тога ћу настојати да ће уврсти у календар манифестација од посебног значаја за Српску и тако би се омасовио, повукао више средстава и подршке и заиста ћу у свом мандату настојати да то и испоштујем-нагласила је Јасмина Давидовић, министрица породице, омладине и спорта у Влади РС.

Потписивање Декларације поздравио је и Фудбалски савез РС.

– Њен мото Један терен-један лопта, то је оно што је каптално, терени и лопте и на томе треба радити у будућности, унапријеђивати спорт на овим просторима-истакао је Родољуб Петковић, генерални секретар Фудбалског савеза РС.

masic

Начелник општине Фоча Радисав Машић, који је и предсједник ОО турнира, рекао је да је Фоча поносна што је домаћин турнира и мјесто одакле је у свијет упућен важан istorijski документ.

Након усвајања у Фочи, Декларација остаје отворена за потписивање приликом сваког фудбалског сусрета на цijелој планети, од стране савеза, клубова, навијача и играча.

Осам екипа, пет земаља

На једанаестом Фудбал френдсу у Фочи учествује осам екипа младих фудбалера до 17 година Организатори турнира су општина Фоча , Асоцијација“Фудбал френдс” из Београда, Спортски савез Фоче и ФК “Сутјеска, а покровитељи општина Фоча и Министарство породице , омладине и спорта РС. Турнир се завршава 2. августа.

Сусрети

На турниру ће вечерас бити одиграни полуфинални сусрети у којима се састају “Сутјеска” – “Олимпија” и “Ријека” – “Жељезничар”. Претходно ће у борби за пласман од петог до осмог мјеста снаге одмјерити кадети “Звезде” и “Војводине”, те “Будућности” и “Сарајева”.

Поделите: