Search
Close this search box.

ОСВЕШТАНА ЦРКВА НА ЗЕЛЕНГОРИ

На обронцима Зеленгоре, трудом, вољом и прилозима мјештана фочанског села Врбнице, подигнута је црква чиме се испунила вишегодишња жеља Врбничана, али и свих Фочака да ово мјесто коначно добије своју светињу, У присуству бројних вјерника овог села и околине црква је данас и освештана, на празник Светог Великомученика Пантелејмона по којем и носи назив.

vrbnica 2

Уз благослов епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија, храм је освештао ректор Богословије “Свети Петар Дабробосански” архимандрит Лазар Лазаревић.

-Овде не живи много људи, али их има много који долазе и окупљају се недјељом и празницима. Храм ће бити њихов саборни центар гдје ће вријеме проводити у молитви и из којег ће излазити преображени-рекао је архимандрит Лазар.

Врбничани радосни што им се остварила вишегодишња жеља.

-Данас смо пресрећни, дуго времена смо чекали да се направи храм-задовољан је Сретен Малиш.

vrbnica 4

Предсједник Одбора за изградњу храма у Врбници Милутин Вујичић рекао је да је градња светиње трајала годину дана, а да је посвећена пострадалима овог краја у Другом свјетском и протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

-Ми смо овим испунили жељу наших предака, тачно на данашњи дан освјештани су темељи, данас је грађевина освјештана. Ово је храм туге и бола свим српским жртвама. Зеленгора је сва костурница српских жртава, патриота, и то је значај ове цркве-казао је Вујичић.

Парох Тјентишки Душко Андрић каже да је светиња у Врбници велика радост и историјски догађај за овај крај.

-То нарочито важи за овакве храмове који својом љепотом одсликавају дух народа који овде живи и овај храм треба да нас уједињује, мири, братими, сложи и обожи-рекао је Андрић.

vrbnica 3

Градњу храма у Врбници са 2 000 марака помогла је општина Фоча.

-Ово је велики догађај и за овај народ и за нашу општину. Овдје никад није било цркве, у оваквом прелијепом природном амбијенту који је Богом дан за то. Овај храм ће повезивати све људе и бити мјесто гдје ће се Срби окупљати. Мјештани више неће морати да се крштавају у другим црквама, сада имају своју,  цркву у којој ће се молити, долазити и која ће их увијек примати као своје-рекао је Машић.

 

Поделите: