ПРЕДСЈЕДНИК НСРС НЕДЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ У ФОЧИ: ПОМОЋ У ОБНОВИ ЖЕЉЕЗНОГ МОСТА НА ДРИНИ

 

Представници извршне власти општине Фоча упознали су на данашњем састанку предсједника НСРС Недељка Чубриловића о пројектима које Влада РС проводи на подручју ове општине и прекограничним пројектима које локална заједница реализује са сусједним општинама у Црној Гори и Србији. Чубриловић се увјерио да се градња нове зграде Богословског факултета и студентског дома одвија планираном динамиком и најавио помоћ Владе РС у обнови жељезног моста на Дрини у насељу Доње Поље, који је порушен 1995.године приликом НАТО бомбардовања у Фочи.

cubrilovic sl 2
Предсједник НСРС Недељко Чубриловић похвалио је руководство општине за реализацију бројних пројеката, нарочито пројекат Фоче са ЈП Аеродромом „Поникве“ изсрбијанског града Ужица, којим се планира формирање регионалних центара за обуку и спасавање од поплава.
-Мислим да ти пројекти имају добру перспективу поготово пројекат „Поникве“ који је важан за становништво и једне и друге државе. Што се тиче осталих пројеката са Владом РС, за сваку похвалу је сарадња и јединство које има руководство општине Фоча и са којим наступа према свим институцијама и то је будућност и препорука свим локалним заједницама на који начин треба да имају заједничке циљеве и да проводе рјешења-рекао је Чубриловић.

cubrilovic 4 sl
Чубриловић је најавио помоћ Владе РС и ресорног министарства у обнови жељезног моста у насељу Доње Поље, порушеног приликом НАТО бомбардовања у Фочи, а који већ годинама представља опасност и за пјешаке и за возаче.
– У буџету ЈП „Путеви“ РС у овој години су за те намјене издвојена одређена средства, мислимо да ћемо и за идућу годину успјети да обезбиједимо додатни дио средстава и заједно са локалном заједницом тај мост коначно ставити у функцију-рекао је Чубриловић.

cubrilovic 3 sl
Начелник општине Фоча Радисав Машић изразио је задовољство што ће жељезни мост бити обновљен и што ће студентски дом и нова зграда Православног богословског факултета, за које је Влада РС из кредитне линије са Аустријом обезбиједила око три милиона марака, бити ускоро завршени.
-Моћи ћемо да наставимо започети посао на обнови моста, што ћемо капиталне објекте које финансира Влада РС на вријеме завршити и што ћемо моћи да конкуришемо на пројекте прекограничног карактера и у том смислу добити подршку са највишег нивоа републике-рекао је Машић.
Обнова жељезног моста почела је 2010. године када су му ојачани стубови, а у априлу ове године Скупштина општине је, изабрала идејно рјешење чија је процијењена вриједност 3.135.000 КМ. Претходно је за обнову обезбијеђено 700.000 КМ, од чега је Министартво саобраћаја издвојило 400.000, а општина Фоча 300.000. На порушеном дијелу, налази се привремена „бејли конструкција“, а мост је од 2012. године на листи заштићених споменика БиХ.

Подели

Наши пријатељи

Translate »