Search
Close this search box.

ЦЕНТАР ЗА РАНИ РАСТ И РАЗВОЈ ПРОШИРУЈЕ ДЈЕЛАТНОСТ

Посљедњих година све је више дјеце предшколског узраста која користе услуге Центра за рани раст и развој који дјелује у оквиру Дјечијег вртића “Чика Јова Змај” у Фочи. Досадашњи квалитет услуга Центра препознат је широм Фоче, али и околних градова Вишеграда, Билеће, Горажда, па чак и у Подгорици, што овој установу пружа могућност прерастања у регионални центар.

sporazum 3

Број дјеце која имају проблеме са читањем, писањем и рачунањем у Фочи и околним градовима у сталном је порасту. Због тога бројни родитељи доводе малишане у Центар за рани раст и развој у оквиру Дјечијег вртића “Чика Јова Змај” са којима вриједно раде педагози, дефектолози и психилози.

-Најчешће потешкоће код дјеце су аутизам и проблем у говору. Тренутно имамо 12 малишана са којима радимо, међу њима је и једна дјевојчица из Билеће, два малишана из Вишеграда, три из Горажда, значи нису то само дјеца из нашег града. Родитељи нам се обраћају јер ријетко гдје могу да добију конкретан рад са њиховом дјецом као што је у нашој установи-каже директорица вртића “Чика Јова Змај” Слађана Владичић.

Кроз пројекат “Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије Анекса седам Дејтонског мировног споразума који у Фочи и још девет гардова и општина у БиХ проводе УНИЦЕФ и УНХЦР, Центар за рани раст и развој у наредном периоду унаприједиће дјелатност у чему ће подршку добити од општине и свих установа које се на подручју Фоче баве социјално заштитом и инклузијом.

-Сам пројекат намијењен је јачању Центра у смислу да дајемо подршку људима који већ раде ту, а наш циљ је да ојачамо капацитете у руралним подручјима, мјесним заједницама Миљевина, Брод на Дрини и Попов Мост. Обухваћена су и дјеца повратника, расељених лица, за које је планирано 48 едукативних радионица, 18 за родитеље. Пројекат је усмјерен и на јачање волонтерског рада, а у његовом спровођењу акценат је стављен на међусекторалну сарадњу-рекла је Владичићева.

sporazum 1

У међусекторалну сарадњу, поред општине, укључене су обје основне школе у Фочи, Центар за социјални рад, као и Дом здравља у Фочи као једна од незаобилазних установа у детекцији раног поремећаја код дјеце узраста до шест година.

-Ми смо иначе при служби за педијатрију обезбиједили једну просторију коју је УНИЦЕФ опремио неопходнимм материјалом и намјештајем, тако да се овај пројекат може несметано одвијати у Дому здравља. У пројекат је укључен педијатар и дефектолог из Центра за ментално здравље који дјелује у склопу наше установе, а у њему ће учествовати и наше теренске амбуланте на Броду, Тјентишту и Миљевини-каже директор Дома здравља, Мирослав Ристановић.

Прерастање Центра за рани раст и развој у регионалну установу од вишеструке је користи за локалну заједницу, каже начелник општине Фоча Радисав Машић.

-УНИЦЕФ ће подржати концепт регионалног центра, а за нас је он значајан и због тога што је на извјестан начин и наставна база студената који студирају на Медицинском факултету у Фочи, нарочито одсјек Специјалне едукације и рехабилитације-рекао је Машић.

sporazum 2

Заједничко дјеловање у унапријеђивању рада Центра за рани раст и развој, све установе и општина Фоча овјерили су данас потписивањем Споразума о сарадњи.

Поделите: