Search
Close this search box.

ДОНАЦИЈА АУСТРИЈСКЕ НВО „ХИЛСФВЕРК“: НОВА СТОЛАРСКА МАШИНА ФОЧАНСКОМ ПРЕДУЗЕЋУ „БРЕСТ“

 

Специјалну столарску машину „кантарицу“ чија је вриједност око 20 000 марака фочанском предузећу „Брест“ уручили су данас представници аустријске невладине организације Хилфсверк. Донација, која је дио пројекта „ Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума“ има за циљ проширење производних капацитета и стварања услова за отварање нових радних мјеста за запошљавање повратника и расељених лица.

NAMJESTAJ 2

Већ тридесет година Фочак Радојица Живановић у својој столарској радњи производи намјештај од пуног дрвета. Његове столарске мајсторије осим Фоче препозање цијела регија, а из године у годину шири се и производња. Захваљујући труду, раду, знању и израђеним бизнис планом мини столарско предузеће „Брест“ за донацију специјалне столарске машине одабрала је Радна група за економску одрживост која је формирана у оквиру овог пројекта.

DONACIJA BREST

Живановић каже да је задовољан новом машином и да ће помоћу ње ширити производњу, али и повећати радну снагу, на шта га обавезују донатори:

-Ово нам је добродошло да омасовимо производњу, остварићемо већу добит, а запослићемо и једног радника. Док све то завршимо у усавршимо, ми ћемо донирати дио намјештаја породицама које нису у могућности да купе или немају никако. Видјећемо, да ли ће то бити плакари, кухињски намјештај, било шта што буде потребно-рекао је Живановић.

Азема Авдушиновић из невладине организације Хилсфверк Аустрија каже да је донирана машина предузећу Брест дио пројектне активности која се односи на помоћ малим и средњим предузећима, од које коначну корист добијају избјегла и расељена лица.

-Кроз проширење капацитета малих и средњих предузећа ставара се могућност и отварања нових радних мјеста и то првенстевно за повратнике и расељена лица која су на Бироу или су оспособљена радно да могу већ обављати послове у фирми-казала је Авдушиновићева.

CURCIC

Нова радна мјеста и помоћ домаћој производњи велики су искорак за општину Фоча.

-Ми добијамо једно ново радно мјесто, мало, али значајано, посебно што се ради о занатској производњи. Ово предузеће ће се додатно развити и аплицирати и на теднере широм РС и бити конкурентно на тржишту. Настављамо и у будућности  са овим пројектом-рекао је Игор Ћурчић, начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Пројекат “Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума“, који финансирају УНХЦР и Европска унија, осим Фоче, проводи се у још девет градова и општина БиХ.

Поделите: