Search
Close this search box.

ИНИЦИРАН “ФОЧА-МЕМОРИЈАЛНИ ПРОЈЕКАТ” : ИСТОРИЈА ФОЧЕ У 3Д ВЕРЗИЈИ

Представници општине Фоча и Музеја Стара Херцеговина разговарали су данас са представницима Агенције Милшмедија са сједиштем у Берлину о могућностима реализације мултимедијалног пројекта “Фоча-град меморијални пројекат” чији је циљ очување и брендирање културног и историјског блага Фоче.

Директор Агенције Милшмедија Милан Милетић каже да пројекат представља иновативан изложбени концепт који ће грађанима Фоче, али и свима онима који долазе у ову локалну заједницу, омогућити да се боље упознају са њеним богатим културно-историјским насљеђем.

-Пројекат би се састојао из постављања модерне технологије такозваних “тачака” широм града на основу којег би посјетиоци имали прилику да се на виртуелан начин упознају, уз помоћ дигиталне технологије-паметних телефона и таблет уређаја, са историјом самога града и мјестима која представљају богато културно-историјско насљеђе српског и бошњачког становништва у периоду од 15. до 20. вијека-рекао је Милетић који је и координатор пројекта.

Пројекат подразумијева и дигитално унапријеђење постојеће изложбе “Фоча у прошлости” у Музеју “Стара Херцеговина” као и постављање веб странице гдје би се посјетиоци могли информисати о пројекту, али и о историји Фоче путем компјутерских апликација.

-Надам се да ћемо успјети да направимо у оквиру Музеја и једну богату изложбу која ће да буде мултимедијална, биће постављена макета Фоче гдје ће се уз помоћ паметних телефона у 3Д облику моћи видјети сва значајна здања Фоче, дакле једна виртуелна реконструкција значајног историјског насљеђа града Фоче-рекао је Милетић.

Иницијативу о спровођењу овог пројекта препознао је Музеј Стара Херцеговина Фоча.

-Ово је тренд који се прати у свијету и у окружењу. Мултимедијална изложба је нешто сасвим ново за наш град, на тај начин бисмо привукли бројне младе суграђане у Музеј. Данас живимо у времену које захтјева паметне телефоне, па зашто не би искористили прилику да и преко модерне технологије упознамо све наше суграђане о историји нашег града,  културним знаменитостима, грађевинама, значајним личностима и осталим стварима које су обиљежиле наш град-рекла је директорица Музеја Бранка Драгичевић.

Вриједност пројекта је око 50 000 евра, а учешће у финансирању узело би више међународних и државних институција и организација. Уколико пројекат добије зелено свјетло, прве активности кренуле би почетком наредне године.

Поделите: