Search
Close this search box.

ОБИЉЕЖЕНЕ 23 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА У ПАПРАТНОЈ ЊИВИ КОД ФОЧЕ

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на споменик на Папратној њиви код Фоче обиљежене су 23 године од погибије 42 српска борца и цивила у одбрамбено-отаџбинском рату.

papratna njiva 3

Припадници Армије РБиХ 20. септембра 1992. године ушли су дубоко у српску територију и поставили засједу на путу Калиновик – Миљевина. На изласку из шумарка, на пропланку званом Папратна њива камион ВРС, који је поред бораца превозио и цивиле из Калиновика, Миљевине и Трнова, засут је митраљеском паљбом, “осама” и “зољама”. Сви који су били на камиону су погинули, а многи од њих су изгорјели, тако да је идентификација страдалих била тешка.

-Изгубио сам сестру Драгану и мајку Јованку, пошле су из Трнова код мене у Фочу. Овде су наишле на засједу и погинуле. Отац ми је погинуо на Рогоју исте године, заробљен је и мучен. Нико још није одговарао за ово, жалосно и тужно-прича Драго Џилит.

papratna njiva.. predrag dzilit

Фочак Милош Ного у Папратној њиви изгубио је оца. Док пали свијеће са породицoм, нада се и ишчекује правду.

-Већ 23 године долазимо и одлазимо овде, још нико није одговарао, чекамо правду, видјећемо шта ће бити, мада немам повјерења када је оваква ситуација у БиХ-рекао је Ного.

Кукавички напад  на камион Војске РС још је један је у низу злочина муслиманске армије који су у протеклом рату почињени на подручју општине Фоча, а који су остали некажњени.

-Овде се догодио ратни злочин јер је на камиону било највише цивила, са само седам војника. Иако имамо податке ко је то урадио, нико још није процесуиран. Поједини починиоци нису доступни нашим органима гоњења, али имају неки који су доступни и налазе се по Сарајеву-каже Милош Лазовић, члан БО Фоча и замјеник предјседника Предсједништва БОРС-а.

papratna njiva

Предсједник Скупштине општине Фоча Радојица Млађеновић рекао је да очекује да ће надлежне институције Републике Српске и Борачка организација бити упорне, да би се злочинци извели пред лице правде.

-За овај злочин нико није одговарао, надам се да ће се кад тада кривци извести пред лице правде и одговарати за злочин. Овај губитак потресао је цијело ово подручје, Војску РС и доста дуго је требало да фочанска бригада врати у нормалу и настави борбу за очување територије-каже Млађеновић.

На споменик на Папратној  њиви вијенце су положили делегацијa општине Фоча, општине Калиновик, општинска Борачка организација, општинска Организација породица погинулих, заробљених и несталих цивила, као и потомци и породице погинулих. Споменик на којем су исклесана имена страдалих и дијелови изгорјелог камиона остали су да свједоче о страхотама рата и да опомињу да се такво зло никада више не понови.

Поделите: