Search
Close this search box.

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О УНАПРЕЂЕЊУ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ: НОВИ СИСТЕМ ГРИЈАЊА У ФОЧАНСКОЈ БОЛНИЦИ

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и једанаест градоначелника и начелника општина и директори јавних установа потписали су данас у Бањалуци Меморандум о разумијевању у вези са унапређењем енергетске ефикасности.

Циљ пројекта је реконструкција 35 објеката просвјете и здравства како би се побољшала енергетска ефикасност, али и смањило издвајање за материјалне трошкове.

 У првом кругу планирано је санирање 11 објеката међу којима је Универзитетска болница Фоча.

Директор Болнице у Фочи Вељко Марић рекао је да је ће у централном дијелу ове здравствене устранове бити ријешен проблем гријања, јер су још једина таква установа која се грије на угаљ.

bolnica foca

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић навела је да се процјењује да су енергетске уштеде и до 50 одсто, што би допринијело мањим издвајањима за гријање, климу и остало.

-Биће промијењен енергент за гријање, умјесто фосилних биће обновљиви извори енергије, затим прозори, врата и фасада са одређеним сертификатима који су по критеријумима Свјетске банке-рекла је Голићева.

Пројекат се финансира из повољних кредитних средстава Свјетске банке у износу од 32 милиона долара, од чега је око 12 милиона долара намијењено Републици Српској, а које ће враћати Влада Српске.

Меморандум су потписали и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић. Потписивању Меморандума присуствовао је и начелник општине Фоча Радисав Машић.

Поделите: