Search
Close this search box.

„ЕЛЕКТРОС“ ПОТВРДИО: МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНА „ГОВЗА 1“ ЗНАЧАЈАН ЕНЕРГЕТСКИ ПОТЕНЦИЈАЛ

У Мјесној заједници Јелеч у току је изградња мини хидроелектране „Говза Б-Г-1“ инсталисане снаге 4,9 мегавата и пројектованом годишњом производњом од 25 милиона киловат часова. Централа се гради на ријеци Говзи у чије корито ће бити уграђено 1 900 метара челичних цијеви промјера 160 цм.

У саопштењу из Кабинета начелника општине Фоча наводи се да су сви припремни радови за ову велику инвестицију вриједну више од 12 милиона марака завршени на вријеме.

-Земљиште које обухвата градилиште је експроприсано и плаћено власницима, а са мјесном заједницом је потписан споразум по коме се инвеститор обавезао да ће сва оштећења која настану на путу, којим ће се транспортовати масивна опрема, бити отклољени и пут враћен у првобитно стање. На радилишту је свакодневно ангажовано двадесетак радника и, ако вријеме послужи, инвеститор очекује завршетак радова на прољеће, када ће започети производња електричне енергије. По основу концесија за произведену електричну енергију у општински буџет ће се годишње уплаћивати око 120 000 марака-наводи се у саопштењу начелника Машића.

Реагујући на ставове изнесене на састанку МЗ Јелеч коме су присуствовали представници опозиционих партија локалног парламента и њихови предсједници, Остоја Сторебра, директор и већински власник предузећа „Електрос“, које је инвеститор поменуте минихидроелектране, на адресе Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, предсједника МЗ Јелеч, и начелника општине Фоча Радисава Машића, доставио је писмо у коме се наводи да је у присуству надзорног органа 7. октобра одржао састанак са предсједником МЗ Јелеч, Шефиком Тузлаком, на коме су констатовали да много тога што је изнесено на збору мјештана Јелеча одржаног 3. октобра не одговара истини и стварном стању.

-Поготово примједбе у вези могућих оштећења на асфалтном путу који су становници МЗ Јелеч изградили својим добровољним прилозима, јер смо се писмено обавезали, исти пут довести у пријашње стање по завршетку радова , уколико буде оштећења-наводи се у писму и додаје:

-Предсједник МЗ Јелеч, Шефик Тузлак, рекао је да најтеже квалификације о градњи хидроелектране на ријеци Говзи нису изречене од присутних мјештана, већ од неких опозиционих политичара који су присуствовали збору и да њихов протест није усмјерен на градњу мини хидроцентрале коју изводи „Електрос“ него на планиране за градњу двије мини хидроцентрале у горњем току ријеке Говзе-додаје се у писму предузећа Електрос.

Из „Електроса“ у писму наводе да хидроелектрана коју граде не смета никоме јер је водозахват испод насеља, а читав цјевовод у кањону рјечице Говзе, те да је чак приликом уређења трасе цјевовода урађен и пут уз водоток , тако да ће, када радови буду завршени бити омогућен приступ водотоку чак и аутомобилом , а да се до сада могло прићи једино пјешице.

-Такође се из доњег тока ријеке не узима вода за водовод, па се и те примједбе не односе на нас-наводе из „Електроса“.

GOVZA

Из овог предузећа изразили су жаљење што нису позвани на збор мјештана Јелеча.

-Оправдање да није било могуће ступити са нама у контакт не одговара истини, с обзиром да је на постављеној табли извођача радова, истакнуто ко гради хидроцентралу, ко је инвеститор и бројеви телефона, а нас нико није контактирао. Да смо били присутни разјаснили бисмо грађанима да за наведене радове посједујемо све потребне дозволе у складу са главним пројектом и грађевинском дозволом, те да смо све договорене обавезе испунили на најбољи могући начинм уважавајући интересе становника МЗ Јелеч, што ћемо и убудуће чинити-навели су у предузећу Електрос.

Из предузећа подсјећају да се прије почетка радова ријешени сви имовинско-правни односи у Општини Фоча, уплаћене све надокнаде и ренте.

-Такође смо обратили пажњу да на самом извођењу радова ангажујемо што више предузећа и људи из Фоче и регије-истакнуто је у достављеном писму.

Тврдње да локална самоуправа од изградње мини хидроелектране нема никаве користи не одговара истини, јер по закону одређени дио средстава од концесионе накнаде иде локалној самопурави-наводи у писму директор и већински власник предузећа Електрос, Остоја Сторебра,  уз напомену да изградња мини хидроелектране Говза одлично напредује и да очекује да ће за два до три мјесеца овисно о временским условима електрана бити пуштена у рад.

Подсјећамо, становници фочанских мјесних заједница Јелеч и Миљевина одржали су 3. октобра збор због незадовољства начином изградње мини-хидроелектране “Говза 1” на истоименој ријеци јер сматрају да тај пројекат уништава путеве и ријечно корито и од њега неће бити никакве користи за њихов крај.

Поделите: