ИНТЕНЗИВНА ИСТРАЖИВАЊА РУДЕ У ЧЕЛЕБИЋИМА

 

На подручју фочанске Мјесне заједници Челебићи отворено је и активирано нових 37 јама у којима се настављају истраживачки радови налазишта руде олова, бакра и цинка.

Након дубинских истраживања, којима је рудно налазиште тражено на дубини до 70 метара, ископавања се настављају у новим јамама од којих су неке дуге  и до 400 метара, потврдио је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

-На терену је 15 инжењера, геолога и рудара који ће радити све док то временски услови буду дозвољавали. Планирано је да се тај дио истраживања, у рејону села Рајковићи и Крна Јела, заврши до марта наредне године, када ће се геолози преселити на друге локације-рекао је Машић.

RUDA CELEBICI

Он је додао да је до сада из бушотина и јама издвојена велика количина узорака који се шаљу на анализу, како би се потврдио проценат присутности руде.

-Резултат ће бити основни параметар у доношењу одлуке о експлоатацији, а ми очекујемо да ће анализа показати оправданост-рекао је Машић.

Он је напоменуо да су представници фирме Вестерн мајнинг  у досадашње истраживање налазишта руде на Челебићима уложили више од милион и по марака, те да су изразили задовољство досадашњим резултатима и да се надају да ће то потврдити и наредна истраживања на новим локацијама.

-Инжењери, геолози и рудари све вријеме бораве на Челебићима и успоставили су веома добру сарадњу са тамошњим становништвом, у шта су се увјерили и представници фирме из Београда и Бањалуке, са којима самјучепосјетио рудно подручје на Челебићима-рекао је Машић.

Подели

Наши пријатељи

Translate »