Search
Close this search box.

МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ У ФОЧИ ОБИЉЕЖИО 22 ГОДИНЕ РАДА: ЕДУКАТИВНИ ЦЕНТАР ИСТОЧНОГ ДИЈЕЛА РС

Свечаном сједницом на којој су додијељена признања појединцима застварање и дјеловање Медицинског факултета ова високошколска установа обиљежила је данас 22 године рада.

Фочански Медицински факултет, са четири студијска програма, Медицина, Стоматологија, Специјална едукација и рехабилитација и Здравствена њега, на којем знање стиче више од 1 500 студената из свих крајева РС, Србије и Црне Горе, израстао је у прави едукативни центар Истока Српске.

fakultet medicina

Од ове школске године уписаће и прву генерацију студената на докторске студије из Биомедицинских наука, које би биле база за образовање високо квалитетног сопственог кадра.

-Ових дана очекујемо расписивање конкурса за упис седам кандидата, пет из РС и Србије и два страна држављана.  Приводимо крају опремање Центра за биомедицинска истраживања које ће бити база бављења науком. Од свега тога зависи будућност овог факултета који је израстао у једну референтну установу признату широм Европе-рекао је Милан Кулић, декан Медицинског факултета.

rektor grujic

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић рекао је да је Медицински факултет један од стубова развоја Универзитета у Источном Сарајеву, по којем је Унниверзитет препознат широм граница РС и БиХ.

-То је факултет који је од првог дана свог формирања имао јасне визије развоја и то је резултирало да данас 22 године имамо не само репрезентативан објекат, него инфраструктуру, кадар, знање студената које је на високом нивоу. Ми смо јако поносни резултатима које је ова установа постигла у образовном и научно-истраживачком сектору-рекао је Грујић.

davidovic

Медицински факултет у Фочи годинама је помагала Влада РС. Улагало се и улаже и у Универзитетску болницу  , наставну базу факултета.

-Не смијемо дозволити да стручни кадрови ове установе и њене наставне базе одлазе, морамо уложити сав труд да их задржимо, унапријеђујемо и изграђујемо сопствени кадар-рекла је Јасмина Давидовић, министрица породице , омладине и спорта РС.

radisav masic

Одличних резултата не би било без подршке општине Фоча, која је свих ових година помагала рад и развој факлултета.

-По Медицинском факултету и Универзитетској болници, Фоча је данас препознатљива. Овај факултет је биљег овог града, линија и врх која овај град поносно издваја од других. Наш задатак је да ми помогнемо у побољшању студентског стандарда у сарадњи са Владом РС, а то ће се најбоље огледати када се за који мјесец дана отвори први модеран студентски дом за 340 студената у Фочи. То је велики искорак за Фочу, а перспективе овог Факултета нису за одређено вријеме , него за вјечност-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

MEDICINSKI FAKULTET NAGRADE

Плакете факултета додијељене се Министарству просвјете и куилтуре РС, Министарству науке и технологије РС, начелнику општине Фоча Радисаву Машићу, директору Дома здравља Мирославу Ристановићу, новинару Радио телевизије РС Радивоју Обреновићу, као и бројним другим појединцима и установама заслужним за стварање и рад Факултета.

До данас, Медицински факултет је уписало укупно 3 668 студената, а дипломе је стекло њих 819. Звање магистра стекло је 57 кандидата, док је 38 кандидата докторирало. Студијски програм Медицина, на Медицинском факултету у Фочи, први је Медицински факултет у Босни и Херцеговини који је прошао спољну акредитацију и добио позитивно мишљење.

Поделите: